Για μία ακόμη φορά, η Δικαιοσύνη μίλησε και δεν δικαίωσε τον Όμιλο Μαντωνανάκη.
Αυτή τη φορά η απόφαση αφορά στην υπόθεση της καταγγελίας (του) των ομολογιακών δανείων.
Κρίθηκαν αβάσιμοι όλοι οι ισχυρισμοί των εταιρειών του Ομίλου, του Παντελή και της Αννας Μαντωνανάκη περί καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος των Τραπεζών ως προς την καταγγελία των ένδικων δανείων, στις 28 Μαρτίου 2019.
Το ερώτημα πλέον είναι ποια νομικά ευρήματα θα χρησιμοποιήσει τώρα -όπως συνήθως κάνει χρόνια τώρα- ο Όμιλος για να κρατήσει την κυριότητα του Grand Resort Lagonissi  και να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο στην αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε θεωρήσει τις καταγγελίες των Τραπεζών καταχρηστικές και ακυρώσιμες.

Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι οι Τράπεζες, όχι μόνο δεν ενήργησαν καταχρηστικά, αλλά αντιθέτως έδωσαν χρόνο και ευκαιρίες στον Όμιλο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, πριν ασκήσουν το συμβατικό δικαίωμα τους.

 • Οι καταγγελίες των Τραπεζών έλαβαν χώρα νόμιμα, κατ’ ενάσκηση νομίμου δικαιώματος τους, αφού τα δύο Κοινά Ομολογιακά Δάνεια ουδόλως εξυπηρετούνταν επί μακρόν.
 • Η εταιρεία ΗΛΙΟΣ (η οποία είχε εκδώσει τα Ομόλογα με εγγυήτριες άλλες εταιρείες του Ομίλου) δεν μπορούσε να προβεί στις συμφωνημένες καταβολές των δόσεων του πρώτου δανείου ήδη από τις 20.10.2010.
 • Τότε αιτήθηκε και έλαβε πρόσθετο δάνειο για καταβολή τόκων ποσού 9 εκ. ευρώ.
 • Όμως, εκ νέου αδυνατούσε να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και των δύο δανείων.
 • Το 2013, έγινε αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση του συμφωνηθέντος χρόνου αποπληρωμής των δόσεων.
 • Όμως, εκ νέου αδυνατούσε να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις.
 • Το 2016, οι Τράπεζες συμφώνησαν σε δεύτερη αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση του συμφωνηθέντος χρόνου.
 • Όμως, οι συμφωνηθείσες δόσεις πάλι δεν καταβλήθηκαν και μέχρι το 2018, υπήρξαν μόνο επιμέρους καταβολές.
 • Για το δεύτερο δάνειο, κατέστησαν όλες οι δόσεις του ληξιπρόθεσμες από το 2008.
 • Από τον Ιούνιο του 2018 και μετά, ο Ομιλος Μαντωνανάκη δεν κατέβαλε κανένα απολύτως ποσό έναντι των υφιστάμενων δόσεων, με αποτέλεσμα τα ένδικα δάνεια να σταματήσουν πλήρως να ικανοποιούνται, όχι μόνο μέχρι την άσκηση της καταγγελίας το 2019 αλλά και μέχρι την συζήτηση της κρινόμενης έφεσης, τον Ιούνιο του 2022.

 

Το Εφετείο απέρριψε και τον ισχυρισμό των κληρονόμων του Κωνσταντίνου  Μαντωνανάκη ότι θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με τα χρήματα που θα τους κατέβαλε η ΕΤΑΔ ΑΕ για την καθυστέρηση της  επένδυσης στο Grand Resort Lagonisi.

 • “Ουδόλως αποδείχθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συσχέτιση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή της δυνατότητας καταγγελίας αυτών εάν δεν πληρώνονταν οι ληξιπρόθεσμες δόσεις , με την εξέλιξη της αντιδικίας με την ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία, μάλιστα, ως προς τις κύριες απαιτήσεις της άρχισε με την άσκηση αγωγών το 2018, όταν ήδη, δηλαδή, τα δάνεια είχαν σταματήσει να ικανοποιούνται και να τρέχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις αυτών.

 • Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό της επισφάλειας των εν λόγω απαιτήσεων σε βάρος της ΕΤΑΔ Α.Ε., το γεγονός ότι μέχρι ακόμη και τη συζήτηση της έφεσης δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για αποπληρωμή ποσών που φέρεται να οφείλει η ΕΤΑΔ Α.Ε. ενώ η εταιρεία δεν έχει προβεί σε οπουδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κάποιας απόφασης που να τη δικαιώνει.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here