Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αποζημιώσει εστιατόριο που έμεινε κλειστό για δυο μήνες λόγω κορωνοϊού- Θα εφεσιβάλει την απόφαση ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο «ιός» της καταβολής αποζημιώσεων λόγω παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας χτύπησε και την ΑΧΑ, μεταφέροντας στην Ευρώπη ένα θέμα που απασχολεί έντονα την ασφαλιστική βιομηχανία των ΗΠΑ: Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος πρέπει να καταβάλλει σε εστιάτορα τα χαμένα έσοδα δυο μηνών που το κατάστημά του έμεινε κλειστό λόγω κορωνοϊού, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα δυνητικό «τσουνάμι» ανάλογων αγωγών.

Η ΑΧΑ ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την επίμαχη απόφαση και έκανε λόγο για «διαφορετική ερμηνεία»  ενός συγκεκριμένου τύπου ασφαλιστικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει αρκετές εκατοντάδες εστιατόρια μέσω ενός μεσιτικού γραφείου.

Ο Stephane Manigold, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων στο Παρίσι ήταν ένας από αυτούς που είχε υπογράψει το εν λόγω συμβόλαιο και κατέθεσε αγωγή απαιτώντας από την ΑΧΑ να καλύψει τις λειτουργικές του ζημίες μετά την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των μπαρ και εστιατορίων στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορωνοϊού.

«Αυτή είναι μια συλλογική νίκη», δήλωσε ο κ. Manigold στο Reuters μετά την απόφαση. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διοικητική απόφαση για κλείσιμο του εστιατορίου ενεργοποιούσε τη ρήτρα παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιστώντας τον εστιάτορα δικαιούχο αποζημίωσης από την ΑΧΑ.

«Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες με την ίδια ρήτρα στο συμβόλαιό τους μπορούν να απαιτήσουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές τους», σημείωσε η Anais Sauvagnac, η δικηγόρος του Manigold.

H AXA έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 13% μεταξύ των Γάλλων εμπόρων και καταστηματαρχών. Ο όμιλος υποστήριξε ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό του μόλις 200 συμβόλαια που προβλέπουν αποζημίωση για παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί που δεν εγείρεται θέμα φυσικής ζημίας και βρίσκεται σε διαδικασία ικανοποίησης των αιτημάτων των εν λόγω πελατών.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων της ΑΧΑ Franceμε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης προβλέπουν ότι ένα γενικευμένο συμβάν όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα (δηλαδή η πανδημία του κορωνοϊού) δεν μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση των συμβατικών εγγυήσεων», δήλωσε σε ανακοινωθέν του ο γαλλικός όμιλος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο κίνδυνος της πανδημίας εξαιρείται από τις ασφαλιστικές εγγυήσεις για τις λειτουργικές ζημίες επειδή δεν είναι ασφαλίσιμος. Ειδάλλως, οι γαλλικές ασφαλιστικές θα έπρεπε να καταβάλλουν αποζημιώσεις 20 δις. ευρώ κάθε μήνα για λειτουργικές ζημίες όσο διαρκεί το lockdown, σύμφωνα με υπολογισμούς του κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here