Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, η κλειστή συνάντηση εργασίας (workshop) με τίτλο “Digital Democracy” στον πολυχώρο Gazarte στο Γκάζι. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδος και Κύπρου, το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΒΕΟ – ΕΜΠ) και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οργανώθηκαν τρία θεματικά πάνελ με καλεσμένους Έλληνες και Γερμανούς ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι τρεις θεματικές που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στα ζητήματα:
α) του Open Government,
β) του Data Protection και
γ) του Digital Transformation και Industry 4.0.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Henri Bohnet, Διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer Ελλάδος και Κύπρου, και ο Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής του ΕΜΠ και υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ (ΜοΚΕ ΕΜΠ).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι ακόλουθοι:
Στην ενότητα του Open Government, οι Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής του ΟΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, Michael Peters, στέλεχος του Open Knowledge Foundation της Γερμανίας και Φώτης Ταλάντζης, συνιδρυτής της εταιρείας Novoville, συζήτησαν τα εμπόδια που υπάρχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο υλοποιεί την τεχνολογική του αναβάθμιση. Η ύπαρξη νέου και καλά καταρτισμένου προσωπικού στις νέες τεχνολογίες στο Δημόσιο επισημάνθηκε ως μια ευκαιρία που μπορεί να άρει τις μακροχρόνιες παθογένειες, ωστόσο η έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων, αλλά περισσότερο η αδυναμία στην εφαρμογή μιας ψηφιακής στρατηγικής – που διαθέτουμε – συνιστούν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Το ζήτημα της ανοικτότητας των δεδομένων παραμένει πρόκληση και για το γερμανικό περιβάλλον, και είναι η πίεση από τους πολίτες που μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο και το είδος των ανοικτών διαδικασιών που μπορεί να προσφέρει το Δημόσιο.
Στην ενότητα του Data Protection, ο Frederick Richter, Διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία Δεδομένων, η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δρ. Φώτης Φυτσιλής, κοινοβουλευτικός ερευνητής και Προϊστάμενος του τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εποπτείας της Βουλής των Ελλήνων, και ο Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συζήτησαν το ζήτημα της εφαρμογής του GDPR και το νέο περιβάλλον που αυτό έχει δημιουργήσει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η αναγκαιότητα ρύθμισης στη διαχείριση των δεδομένων, τα χαρακτηριστικά, αλλά και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νέου ρυθμιστικού πλαισίου αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα της συζήτησης.
Τέλος, στο τρίτο πάνελ, ο Νεκτάριος Κοζύρης, Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ, ο Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, ο Δρ. Pencho Kuzev, συντονιστής Δεδομένων και Ψηφιακής Πολιτικής του Konrad Adenauer Stiftung Berlin, και η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου σύμβουλος επικοινωνίας, συζήτησαν τις απαιτήσεις που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση στην οικονομία, την κοινωνία, αλλά και τον δημόσιο διάλογο, όπως επίσης τις ανάγκες σε δεξιότητες που αυτή δημιουργεί, τις ευκαιρίες που αναδεικνύει, αλλά και τις απειλές που μπορεί να επιφέρει.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Γιάννας Χορμόβα, εκ μέρους του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών που περιέγραψε τις προτεραιότητες του Υπουργείου και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου.
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του ΕΒΕΟ, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ κ. Άγγελος Τσακανίκας, συνοψίζοντας και τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης, πρόκειται για την πρώτη φετινή κοινή εκδήλωση από μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων που σχεδιάζονται από το KAS και το ΕΒΕΟ τους επόμενους μήνες.