Διαρροή σε γραμμή του πολωνικού αγωγού Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ανησύχησε σήμερα τους Ευρωπαίους, μετά και τις διαρροές του στους αγωγούς Nord Stream.

H πολωνική διαχειρίστρια εταιρεία PERN ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε διαρροή το βράδυ της Τρίτης περίπου 70 χλμ από την πολωνική πόλη Πλοκ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο τα αίτια της διαρροής στον αγωγό δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ατύχημα.

«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για βλάβη που προέκυψε τυχαία», ανέφερε αξιωματούχος της Πολωνίας, ο Ματέουζ Μπέργκερ επικεφαλής της ενεργειακής υποδομής. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε βάση να πιστεύει ότι η διαρροή προκλήθηκε από σαμποτάζ. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής λειτουργούν κανονικά.

Η είδηση επηρέασε την τιμή του πετρελαίου στο άνοιγμα. Το πετρέλαιο brent διαπραγματεύεται τώρα στα 94,7 δολάρια.

Εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας διαχείρισης του αγωγού MERO δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στις ροές προς την Τσεχική Δημοκρατία. Επίσης, η Γερμανία, δια του Υπουργού Οικονομίας καθησύχασε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την τροφοδοσία της χώρας.

Με μήκος που φτάνει τα 4.000 χιλιόμετρα, ο αγωγός Druzhba, που σημαίνει φιλία, είναι από τους μεγαλύτερου μήκους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Το δίκτυό του μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία και διασχίζει μεταξύ άλλων την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Η ικανότητα του αγωγού είναι πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα αλλά αξιοποιείται λίγο τους τελευταίους μήνες εν μέσω επιδεινούμενων σχέσεων Ρωσίας -Δύσης.

Ο αγωγός χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το μεγαλύτερο να είναι το βόρειο, αυτό που πηγαίνει από την Πολωνία στη Γερμανία. Αυτό το τμήμα έχει προωθήσει περί τους 2 εκατομμύρια τόνους ή 490.000 βαρέλια ανά ημέρα τους τελευταίους μήνες. Το άλλο σκέλος, το νότιο, τροφοδοτεί την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, και προωθεί περί το ένα εκατομμύριο τόνους το μήνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here