Δέσμη προτάσεων που μπορεί να υιοθετήσει η χώρα μας καθώς ο διάλογος για το μέλλον της Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ευρωεκλογές, η σύσταση της νέας Κομισιόν και η εκκίνηση μιας κρίσιμης πενταετίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πλησιάζουν, καταθέτει η διαΝΕΟσις, σε έρευνα που εκπόνησε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ειδικότερα, οι ερευνητές, υπό τον συντονισμό του καθηγητή του ΟΠΑ Γιώργου Παγουλάτου, συγκέντρωσαν, κατέγραψαν και ανέλυσαν 31 συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, προωθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση προκλήσεων και προβλημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι προτάσεις επικεντρώνονται κυρίως σε τομείς και παρεμβάσεις που θα είχαν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, είτε ενισχύοντας ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, είτε γενικότερα ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε..
Οι προτάσεις διαρθρώνονται γύρω από τους εξής θεματικούς άξονες: Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, Πολιτικές για την Κοινωνία, Οικονομικές και Τομεακές Πολιτικές, Ασφάλεια, Άμυνα και Μετανάστευση.
Μεταξύ άλλων οι ερευνητές της διαΝΕΟσις προτείνουν:
- Έναν «Χρυσό κανόνα» Προστασίας Δημοσίων Επενδύσεων που θα εξαιρεί συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες κρατών- μελών που βρίσκονται σε ύφεση, από τους υπολογισμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.
- Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων στα κράτη που πλήττονται από οικονομικές κρίσεις.
- Ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη στήριξη των ανέργων σε χώρες με πολύ υψηλή ανεργία, που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων αγροτών (νέοι αγρότες, μικροί παραγωγοί, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς) καθώς και στήριξη της «γεωργίας ακριβείας».
- Την επιτάχυνση της ενεργειακής ένωσης της Ε.Ε. και διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων της χώρας μας με την υπόλοιπη Ε.Ε. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.
- Τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ψηφιακής Σύγκλισης» για τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών.
- Πανευρωπαϊκή πιστοποίηση εκπαιδευτών και εκπαιδευτηρίων και άλλα προγράμματα για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης.
- Τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.
- Τη δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα και τη δημιουργία βάσης διοικητικής υποστήριξης στην Κρήτη.
- Τη φορητότητα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους σε όποιο κράτος-μέλος κι αν εργάζονται.
Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα εδώ.