Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα και στις χώρες της ζώνης του ευρώ αναμένει για φέτος και το 2022 η Deutsche Bank, μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας μεταθέτει την ανάπτυξη για του χρόνου με το εντυπωσιακό 6,1%, αλλά για φέτος βλέπει την ανάκαμψη μόλις στο 2% παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις όλων. Έτσι βέβαια περιορίζει σχετικά, το σύνολο του αναπτυξιακού στόχου!

Πάντως η πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% του χρόνου, είναι η υψηλότερη διεθνώς που δίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η στήριξη για τις επιχειρήσεις μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια εκτιμάται πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίζουν να διοχετεύονται στις οικονομίες μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Και σε αυτό τον τομέα η χώρα μας ξεχωρίζει, καθώς θα απορροφήσει αρκετά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα προβλέπουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 θα συρρικνωθεί περαιτέρω στο 4,2%. Εκτιμούν πως δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι αρνητικό και θα διαμορφωθεί στο 7,2% φέτος και 7,4% το 2022.

Η μετάλλαξη Δέλτα σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς, ωστόσο θα τους επιβραδύνει.

Όπως σημειώνεται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν μειωθεί αισθητά, κάτι που οφείλεται στην ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος διεθνώς. Κατά μέσο όρο οι χώρες της ευρωζώνης έχουν χορηγήσει δόσεις που αντιστοιχούν στο 110% του πληθυσμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here