Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε δεσμευθεί, από την συνεδρίαση του Οκτωβρίου, να αναδιαμορφώσει τα εργαλεία που έχει στην διάθεση της προκειμένου να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση. Ακολούθησαν, σχεδόν άμεσα, το “δεύτερο κύμα” της πανδημίας, ακόμη ένας γύρος “απαγορευτικών” για να επιβαρύνουν τα ήδη βεβαρημένα στοιχεία για το 2020, καθιστώντας εξίσου δυσχερή την πρόβλεψη για το 2021, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, οπότε και η Φρανκφούρτη αναμένει έξαρση-κορύφωση χρεοκοπιών επιχειρήσεων με συνέπεια την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και στο 1,5 τρισ (ετησιοποιημένα). Παράλληλα τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ όσο κορυφαία μέλη του “κυβερνητικού συμβουλίου” απέφευγαν να δείξουν υπερβολική αισιοδοξία για την ανάπτυξη των εμβολίων και την πιθανότητα να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, και για αυτό η Κεντρική Τράπεζα επιμένει να δίνει προτεραιότητα στις παγίδες που ελλοχεύουν στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου, οπότε και θα διαμορφώνεται πιο ευκρινής εικόνα, αφ΄ ενός για την δυναμική ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών (θα αποτυπωθεί κατ’ αρχήν σε πρόδρομους δείκτες και νευραλγικούς τομείς, όπως λ.χ ο τουριστικός/μεταφορών). Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως τόσο το 6μελές Executive Board όσο το 25μελές διοικητικό συμβούλιο θα παραμένει σε συναγερμό διαρκείας, ώστε να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης πυροσβεστικά εάν και όπου χρειαστεί. Προς τούτο, ένας πρώτος απολογισμός και συνεξέταση θα γίνει στη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου και ο δεύτερος- και πιο τεκμηριωμένος- σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 11 Μαρτίου.
Αυτά είναι τα πρώτα δύο ορόσημα, που έχει σημειωμένα με “κόκκινο” η Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαιώνοντας εχθές πως η Φρανκφούρτη ήταν και θα παραμείνει ετοιμοπόλεμη για όσο χρειαστεί. Και χρονικά και ποσοτικά στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στις πανίσχυρες αγορές πως η πολιτική της δεν εξαντλείται στο Pandemic Emergency Purchase Programme αλλά διαθέτει/λειτουργεί παράλληλα τα “εργαλεία” τύπου swaps και repos κατά περίσταση, όπου κριθεί.
Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα υπέρ της ελληνικής πλευράς είναι ο συσχετισμός δυνάμεων σε όλα τα καίρια διοικητικά όργανα της ΕΚΤ.
Σε όλες τις βαθμίδες η ομάδα, που υπεραμύνεται της ευέλικτης πολιτικής, αυτής που εκφράζει και υλοποιεί μία πιο χαλαρή τακτική διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία. Από την πρώτη θητεία του Μάριο Ντράγκι μέχρι σήμερα η πλάστιγγα κλίνει ξεκάθαρα προς την πλευρά που με τις πρακτικές της ευνοεί την ισορροπία και του ελληνικού συστήματος. Ακόμη και στις δύσκολες συνεδριάσεις του Μαρτίου, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχε ισχυροποιηθεί έναντι του Βερολίνου ήταν τα όργανα αυτά, που την έβγαλαν από την δύσκολη θέση και την βοήθησαν να (ξανά) οπλίσει το μπαζούκα του ιταλού προκατόχου της.
Το θετικό, για την Αθήνα, η αταλάντευτη στάση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σταθερά στην πλευρά των “λογικών” απέναντι στους “άτεγκτους”.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 15/12/2020