Σημαντική ρευστότητα στην αγορά ενέργειας και τους καταναλωτές φυσικού αερίου παρέχει η ΔΕΠΑ η οποία επιστρέφει σήμερα στους πελάτες της 120 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις αναδρομικές χρεώσεις που κατέβαλε η τουρκική BOTAS στην ελληνική εταιρεία.

Στις 5 Μαρτίου η BOTAS κατέβαλε στη ΔΕΠΑ το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC). Το Δικαστήριο με την από 10 Ιανουαρίου 2020 απόφασή του, δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση τιμής.

Πρόκειται για μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την εγχώρια αγορά ενέργειας, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των συνεπειών τής πανδημίας του κορονοϊού επισημαίνει η ΔΕΠΑ και προσθέτει: «Παράλληλα η ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων της ΔΕΠΑ, έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εταιρικός μετασχηματισμός. Έχει ήδη δρομολογηθεί η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τόσο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου της, όσο και από τη ΔΕΔΑ για επιτάχυνση που πλάνου επέκτασης δικτύου και σύνδεσης περισσότερων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας στο δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και από την υπό σύσταση ΔΕΠΑ Διεθνών έργων η οποία -μεταξύ άλλων- θα αναλάβει να υλοποιήσει τις δρομολογημένες μελέτες για τον αγωγό EastMed».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε σχετικά: «Τους τελευταίους μήνες έχουμε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Οι προσπάθειες μας έχουν φέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα καθώς η ΔΕΠΑ εφαρμόζει από τον Ιανουάριο χαμηλότερες τιμολογήσεις. Επιπλέον, βρισκόμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να επιστρέφουμε στους πελάτες μας ένα μεγάλο ποσό που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, η ΔΕΠΑ -ακόμη και εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς συγκυρίας- συνεχίζει να εγγυάται την απρόσκοπτη και ασφαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και να στηρίζει την οικονομία μας».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, από την πλευρά του επισήμανε: «Το ΥΠΕΝ προχωρά σταθερά και μεθοδικά στη λήψη μέτρων που υποστηρίζουν τον κλάδο ενέργειας και τη βιομηχανία, εν μέσω της κρίσης της Covid-19. Η σημερινή κίνηση της ΔΕΠΑ έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει το υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, με τελευταίο παράδειγμα τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση της ΔΕΠΑ που προχώρησε εγκαίρως σε συμφωνία με όλους τους πελάτες της, και με τον τρόπο αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα της αγοράς, με πληρωμές πριν από το Πάσχα. Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων της BOTAS αφήνει τη ΔΕΠΑ με υψηλό απόθεμα ρευστών διαθεσίμων που θα αξιοποιηθούν για την υποστήριξη των business plan των θυγατρικών της, στο μεταβατικό διάστημα έως ότου εισρεύσουν τα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών στη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Διαβαστε επίσης:

H ΔΕΠΑ, η Botas, η δικαστική διαμάχη και το “ατού” των 200 εκατ. ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here