Κλείνοντας μόλις ένα μήνα από τη νεα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετράμε ήδη αρκετές παρεμβάσεις στην Οικονομία και την Κοινωνία οι οποίες αναμένονται να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα.
Θα ρωτήσει κανείς, γιατί τόση «βιασύνη»; Ενώ άλλοι δηλώνουν αναγνωρίζοντας, «σαν έτοιμος από καιρό». Φυσικά για όλους εμάς, δεν ήταν έκπληξη, διότι όλοι διακήρυτταν ότι «ο Κυριάκος έχει σχέδιο».
Και η απόδειξη ήρθε μόλις σε ένα μήνα.
Και θα έχει και συνέχεια. Ο λόγος όμως, για τη σπουδή στις κινήσεις, είναι πολύ πέρα από την όποια επικοινωνιακή σκοπιμότητα που θα του καταλόγιζαν οι «απέναντι».
Ο λόγος είναι πολύ σοβαρότερος και έχει να κάνει με την ευθύνη που διακατέχει τόσο την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Κυριακο Μητσοτάκη.
Η Ευρωζώνη, εδώ και καιρό, αισθάνεται βαριά τη σκιά του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, με τις παραγγελίες μεγάλων και μικρών βιομηχανιών από τρίτες χώρες να κάνουν βουτιά και τον μεταποιητικό κλάδο να συρρικνώνεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς. Όταν η Ιδια η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης, καταφερε να αποφύγει μολις μετά βιας, πέρυσι την ύφεση και φέτος παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, με τους ειδικούς να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% φέτος και 0,7% την επόμενη χρονιά, εμείς πως πρέπει να αντιδράσουμε;
- Πως έπρεπε να σκεφτεί ο εν δυνάμει και τώρα νυν Πρωθυπουργός της Χώρας μας, παρά μόνο υπεύθυνα να προγραμματίσει ένα ισχυρό θετικό σοκ στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία;
Οταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Γαλλία βρίσκεται με βάσει τα στοιχεία, σε φάση αποθέρμανσης και το δεύτερο τρίμηνο το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο.
Με την Ιταλία, το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ, να βιώνει νέα κυβερνητική κρίση με τους ειδικούς να φοβούνται νέα παράλυση της οικονομίας, καθώς θα ετοιμάζονται πρόωρες κάλπες και πριν ακόμη έρθουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αναλυτές εχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας σε μόλις 0,2%;
Με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι οι συνθήκες στην Ευρωζώνη πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο» λίγο καιρό πριν; Και τελος με τη βρετανική οικονομία να αντιστάθηκε μεν επί τρία χρόνια στις αναταράξεις που πυροδοτούσε η αβεβαιότητα για το πότε και πώς ακριβώς θα έρθει το Βrexit, αλλά τώρα πια φαίνεται να «λυγίζει» και αυτή; Φυσικά η απάντηση σε όλα αυτά, είναι «μπροστά».
- Το Κράτος θέλει αναδιοργάνωση.
Οι πολίτες θέλουν να μειωθούν οι υποχρεώσεις τους προς αυτό και τις Τράπεζες για να μπορέσουν ανενόχλητοι να κοιτάξουν το μέλλον και όχι να κολλάνε στο παρελθόν.
Τι κάνεις λοιπόν;
- Μείωση ΕΝΦΙΑ αμέσως.
- Επιτελικό Κράτος.
- Μείωση φορολογίας.
- 120 δόσεις.
- Νέος Εξωδικαστικός.
- Οχήματα Ειδικού Σκοπού για την εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος και άρα χρηματοδότηση της Οικονομίας.
- Μείωση Κόστους Χρήματος για τις Εξαγωγες που τόσο το χρειάζονται διότι σε επίπεδο ποιότητας «παίζουν στα ίσα» στις ξένες Αγορές και στον Διεθνή Ανταγωνισμό.
- Αλλαγή καθεστώτος στο Άσυλο.
Πέρα από τα αυτονόητα για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, μεγαλύτερη ασφάλεια πέριξ των Πανεπιστημίων. Ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Άρα εισόδημα. Εισφορές.
Φόροι που με χαρά θα πληρώνονται αφού θα υπάρχει εισόδημα ικανό. Νέες θέσεις εργασίας και ο κύκλος πάλι από την αρχή. Νέες επενδύσεις από το εξωτερικό. Ξεκολλας από τις αγκυλώσεις για τις επενδύσεις ουσιαστικής σημασίας για την Οικονομία. Δινεις το μήνυμα στις Αγορές.
Άρα δανείζεσαι πιο φθηνά. Άρα μειώνεις κόστος. Άρα έχεις δυνατότητα για κινήσεις στην Κοινωνία.
- Κακή Συμφωνία Πρεσπών; Τονίζεις τα πλεονεκτήματα της Μακεδονίας μας.
Την κάνεις προορισμό Τουρισμού. Ξένων Επενδύσεων. Τη βάζεις μέσα στο μυαλό όλου του Κόσμου ως μια και μοναδική Μακεδονία. Που είναι. Τα Μακεδονικα Προϊόντα μας είναι Μοναδικά στον Κόσμο. Λόγω Ζωικου Κεφαλαίου; λόγω εδάφους; Λόγω Παράδοσης; Λόγω όλων αυτών και άλλων παραπάνω. Αποτέλεσμα; Απλά κάποιοι παράξενοι γείτονες, μετά, σε παρακαλάνε να πας να επενδύσεις και σε αυτούς, να δώσεις δουλειά στους λιγοστούς κατοίκους που μεγάλωσαν με ψέμματα. Τους «κατακτάς» εκ των έσω. Έργα ουσίας. Φυλακές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.
- ΔΕΘ ανάπλαση. Αυξάνεις αξιες στις περιοχές γύρω από τις πρώην φυλακές. Γύρω από τη ΔΕΘ με το νέο Εκθεσιακό, με το νέο Πάρκο. Θέσεις εργασίας. Εισόδημα. Εισφορές. Έσοδα για το Κράτος. Και ο κύκλος πάλι ξεκινά. Απορία. Είναι αυτή η Πολιτική μη φιλεργατική; Μη θετική για όλα τα στρώματα της Κοινωνίας;
Για όλους μας; Φυσικά και είναι θετική για όλους μας.
Και είναι απλά η εφαρμογή της Κοινής Λογικής. Κι ας έλεγε κάποιος άλλος σε κάποιον πρώην «it s the Economy Stupid!» και είχε παρεξηγηθεί…
Η οποία Οικονομία έχει ένα μόνο εχθρό.
Τον εφησυχασμό.
Και αν μη τι άλλο, αυτή η Κυβέρνηση μόνο από εφησυχασμό δεν διακατέχεται.
{Ο Ιωαννης Γ. Ρουκάς Οικονομολόγος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας και Αν. Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας.}