Για τις αγορές η μετάλλαξη Όμικρον δεν υφίσταται πλέον. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία οι αγορές θα συνεχίσουν την πορεία τους. Ο οίκος περισσότερο ανησυχεί για τις αποτιμήσεις στον τεχνολογικό κλάδο και για τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά για τον ιό, παρατηρώντας ότι η έξαρση κρουσμάτων της Όμικρον στην Αφρική, υποχωρεί.

Μετά το έντονο τέλος του 2021, οι περισσότερες επενδύσεις με ρίσκο ξεκίνησαν καλά στο νέο έτος και οι αποδόσεις των ασφαλών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί απότομα», αναφέρει ο οίκος. «Εφόσον οι ανησυχίες για την πανδημία συνεχίσουν να υποχωρούν, περιμένουμε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αν και σταδιακά σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται περαιτέρω τους επόμενους μήνες».

Το ράλι κατά την περίοδο των εορτών έφερε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την εμφάνιση των ανησυχιών για την Όμικρον (ή και υψηλότερα από αυτά), στα τέλη του Νοεμβρίου, διαπιστώνει ο οίκος. «Μπορεί να προκαλεί κάποια έκπληξη, μοιάζει με την αντίδραση στα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού: Οι αγορές γενικά άρχισαν να ανακάμπτουν πριν τα νέα  κρούσματα κορυφωθούν», λέει ο οίκος.

Αυτή τη φορά, η αισιοδοξία των επενδυτών στηρίζεται από το γεγονός ότι τα κρούσματα στη Ν. Αφρική -όπου η μετάλλαξη Όμικρον πρωτοεμφανίστηκε- έπεσαν γρήγορα, από τις ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος είναι λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα και από τη διαπίστωση ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι ήπια.

Έτσι η Capital Economics θέτει δύο άλλα ερωτήματα για τα χρηματιστήρια:

– Είναι οι αποτιμήσεις τόσο ακριβές ώστε οι αγορές να απειλούνται με κατάρρευση; Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αμερικανικές μετοχές, και ειδικά εκείνες του τεχνολογικού κλάδου, έχουν υπεραποδώσει σημαντικά, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στην τελευταία δεκαετία. Ο δείκτης P/E τους είναι συγκρίσιμος με εκείνον της εποχής της φούσκας των dotcom, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι τώρα πολύ χαμηλότερες.

– Θα εκτροχιάσει η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής την οικονομική ανάκαμψη και  την άνοδο των αγορών; Η επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα αναμένεται να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Παρότι η άποψη της Capital Economics είναι ότι ούτε οι υψηλές αποτιμήσεις αλλά ούτε και η αύξηση στις αποδόσεις απειλούν τις μετοχές, εντούτοις, η επανάληψη των εξαιρετικών κερδών της τελευταίας διετίας χαρακτηρίζεται απίθανη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here