Άτεγκτη όσον αφορά τη συνέχιση της επιθετικής τακτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ζητήματα επιτοκίων/κόστους χρήματος και ποσοτικής σύσφιξης εμφανίστηκε, για ακόμη μία φορά, η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της πολιτικής των όλο και υψηλότερων επιτοκίων δις: Αρχικά, στην εναρκτήρια ομιλία της στο Φόρουμ της Σίντρα, την προηγούμενη Τρίτη, και την αμέσως επόμενη από κοινού με τον ομόλογο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε ότι, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, η πιθανή «κορύφωση» των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το πώς η οικονομία και οι διάφορες δυνάμεις εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.
Δηλώσεις σε μια συγκυρία στην οποία η ευρωζώνη εισέρχεται σε περιβάλλον ύφεσης, με έναν ανοιχτό πόλεμο στην αυλή της (η ανταρσία Πριγκόζιν ήρθε να θυμίσει ότι το μέτωπο είναι ανοιχτό και ανά πάσα στιγμή επίφοβο να παροξυνθεί και να προβοκαριστεί) και με όλα τα κύρια οικονομικά δεδομένα που προδιαγράφουν τη συνέχεια δυσοίωνη.
Ήδη, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη Γερμανία ως τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης, η αγοραστική δύναμη των Γερμανών φθίνει (την… τρώει ο πληθωρισμός), το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζεται, με συνέπειες που αφορούν άμεσα/έμμεσα και την ελληνική οικονομία (κυρίως τον τουρισμό).
Η επιμονή των Βρυξελλών για την πράσινη μετάβαση συντηρεί την ακρίβεια στις οικονομίες –παρά την υποχώρηση των τιμών, για παράδειγμα, στην ενέργεια, στο κόστος μεταφοράς κ.λπ.–, επιδεινώνοντας έτσι τον πληθωρισμό τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα τρόφιμα, στη στέγαση κ.α.
Παράλληλα, ήρθε η προειδοποίηση-«βόμβα» του Φίλιπ Λέιν στις αγορές να μη στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια, θυμίζοντας ότι ο οικονομολόγος της ΕΚΤ ήταν, επί της ουσίας, αυτός που έπεισε την Κριστίν Λαγκάρντ για τον… προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού και τη διαχειρισιμότητά του. Απλά, μοιραίοι…
Μιλώντας (στο CNBC) ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση κατά την οποία οι επενδυτές θα πρέπει να αναρωτηθούν σχετικά με τον χρόνο και την ταχύτητα αναστροφής της περιοριστικής πολιτικής.
Ωστόσο, κόντρα στη «γερακίσια», μονοδιάστατη τακτική που ακολουθεί η Γαλλίδα –υιοθετώντας, επί της ουσίας, τη λογική της Bundesbank–, στη Σίντρα ακούστηκαν και αντίθετες φωνές. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σημείωσε ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων δεν βοηθά στην ανάπτυξη. «Κυρίως δεν συμμερίζομαι τις ανακοινώσεις, που γίνονται νωρίτερα, όπως έκανε η κυρία Λαγκάρντ…» υπογράμμισε ο Ιταλός πολιτικός.
Εύλογος είναι ο προβληματισμός της Ρώμης, υπό το δυσθεώρητο δανειακό βάρος/δημόσιο χρέος της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με ανοιχτά μέτωπα από το δημοσιονομικό μέχρι το χρηματοπιστωτικό/τραπεζικό.
Από Ιταλό ήρθε και η τρίτη προειδοποίηση, αυτή διά στόματος Αντρέα Ένρια, με τον επικεφαλής του SSM να καταγράφει τον κίνδυνο εξασθένησης του οφέλους από τα όλο και υψηλότερα επιτόκια. Σε ακρόασή του σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην αύξηση των καθυστερούμενων δανείων, επί της ουσίας, προειδοποιώντας για νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Aπό ΧΡΗΜΑ WEEK