Καμία μεταβολή δεν θα προκύψει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη τριετία ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για το θέμα, με καταγγελίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι ήδη τα όρια ηλικίας βρίσκονται στα 67 έτη, ο κ. Τσακλόγλου παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους νόμους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της επανεξέτασης των ορίων ηλικίας, η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 2010.

Πιο συγκεκριμένα, η ακριβής δήλωση του υφυπουργού Εργασίας :

  • «Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον προσδιορισμό των ορίων συνταξιοδότησης, τον νόμο 3863 του 2010. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, από το 2024 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση τη μεταβολή του προσδόκιμου της επιβίωσης του πληθυσμού, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Λόγω του ότι κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς η μεταβολή του προσδόκιμου της επιβίωσης στα 65 ήταν πολύ μικρή, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή των ορίων συνταξιοδότησης κατά την επόμενη τριετία».

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η όποια επανεξέταση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής της χώρας, θα πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση από το 2027 και μετά, όπως προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αύξησης των ορίων ηλικίας, αν διαπιστωθεί στην πράξη ότι προκύπτει πρόβλημα λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ