Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Βρισκόμαστε ακόμη υπό την επήρρεια ενός ακόμη επιδημιολογικού κύματος, και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Η μόνη βεβαιότητα είναι πόσο ευαίσθητο είναι το τουριστικό προϊόν στη διάρκεια της πανδημίας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συνεχίζουμε να μην κάνουμε προβλέψεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία δύο χρόνια».

 

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τίτλο «Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021».

Οσον αφορά τις κρατήσεις ο ίδιος βλέπει ότι

  • «η τάση για τη σεζόν του 2022 είναι πολύ ενθαρρυντική. Η Ελλάδα θα βγει από την υγειονομική κρίση με πολύ  πιο ενισχυμένο brand σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία. Μιλάμε λοιπόν για πολύ θετική τάση- αν και λείπουν οι προκαταβολές- αλλά και πάλι θα περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας».

 

Από την έρευνα που παρουσίασε χθες πάντως το ΞΕΕ τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

 

  • 96% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτούργησε. Το 2020 είχε λειτουργήσει μόνο το 60% των ξενοδοχείων.
  • 68% ήταν η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τον Αύγουστο, από το 86,8% του Αυγούστου του 2019.
  • 120 € ήταν η μέση τιμή δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο -35% η μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2019.
  • 6% ήταν η μείωση της απασχόλησης σε σχέση με το 2019.
  • 830 εκατ. € δαπάνησαν τα ξενοδοχεία για ανακαινίσεις και επισκευές. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 16% σε σύγκριση με τα 986 εκατ. ευρώ του 2019
  • 640 εκατ. € ήταν το ταμειακό έλλειμμα από προκαταβολές. Τα ξενοδοχεία εισέπραξαν, κατά μέσο όρο, 79% λιγότερο ποσοστό προκαταβολών για την επόμενη σεζόν σε σχέση με το 2019, που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα ποσά που παραμένουν προς επιστροφή από τα voucher ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here