Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, ωστόσο, όπως φαίνεται οι προσπάθειες της δεν έχουν αποτέλεσμα. Καταποντίζεται και σήμερα η τουρκική λίρα, χάνοντας και το ψυχολογικό επίπεδο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου. Η λίρα έχει χάσει πάνω από 14% έναντι του δολαρίου αυτό το έτος.
Ειδικότερα το δολάριο σημειώνει ράλι 1,6% στο 7,0204 έναντι της λίρας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αρχίσει πλέον να εξαντλεί τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα.
Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο στις λεγόμενες συναλλαγές ανταλλαγής (swap) που επιτρέπουν σε ένα μέρος να αποκτήσει λίρες για μια σύντομη περίοδο έναντι δολαρίων εκτινάχθηκε στο 1.000% σε ετησιοποιημένους όρους στις ξένες αγορές, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το διογκωμένο επιτόκιο δεν αντανακλά την υψηλή ζήτηση για λίρα, αλλά το πόσο δυσλειτουργικές έχουν γίνει οι ξένες αγορές για το νόμισμα.
Οι τουρκικές αρχές έχουν εξάλλου κάνει εξαιρετικά δύσκολο στις εγχώριες τράπεζες να παρέχουν λίρες σε ξένες τράπεζες, εντείνοντας την έλλειψη ρευστότητας. Αυτό περιορίζει την πρόσβαση στη λίρα, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος δανεισμού για την απόκτηση της.
Η άνοδος του επιτοκίου αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του νομίσματος το επόμενο διάστημα.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία τους τελευταίους μήνες πούλησε δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη λίρα, εξαντλεί τις επιλογές της στην προσπάθεια που καταβάλει να περιορίσει την ακραία μεταβλητότητα στο νόμισμα της.
Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα, ενώ χρησιμοποίησε επίσης και δολάριο που δανείστηκε από τις εγχώριες τράπεζες, στις αγορές που πραγματοποίησε για να στηρίξει τη λίρα. Ως αποτέλεσμα, τα ποσά που χρωστά πλέον στις εγχώριες τράπεζες ξεπερνούν τα αποθεματικά της.