του Ηλία Ζαχαράκη ( FAST FINANCE )

Η χρονιά ξεκίνησε με κέρδη με τα στατιστικά να θέλουν ένα January effect να παίρνει σάρκα και οστά.

Η ρευστότητα αρχίζει και διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ η πρώτη εβδομάδα του έτους μας δείχνει ότι αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται σε τίτλους και εταιρίες οι οποίες υπό απόδωσαν την προηγούμενη χρονιά με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΕΛΧΑ και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ή ακόμα και του ΟΤΕ που κατάφερε να κλείσει με απώλειες πάνω από 10% το 2023.

Αν δούμε κλαδικά το τι συμβαίνει φαίνεται ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει πάρει και πάλι σκυτάλη μετά την πλάγια κίνηση του τελευταίου διαστήματος ενώ οι κατασκευές συνεχίζουν το ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Στις επιλογές μας έχουν προστεθεί τίτλοι που ουσιαστικά ανακάμπτουν μετά από χρόνια μετά και από σημαντικές ΑΜΚ που έκαναν την προηγούμενη χρονιά με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της LAVIPHARM και την ΙNTRALOT.

Από την άλλη έχουμε προσθέσει και δύο νέες επιλογές αυτές της PERFORMANCE και την REALCONS που διαπραγματεύονται στην ENA PLUS αγορά και που το 2024 πιθανά να τις δούμε να εισάγονται στην κύρια με νέα IPO.

Οι περισσότερες μας τίμησαν με σημαντικές αποδόσεις από την πρώτη εβδομάδα του χρόνου.

Η ΔΕΗ φαίνεται να είναι αυτή που μπορεί να πρωταγωνιστήσει και το 2024 μιας και οι κινήσεις της στις ΑΠΕ μπορεί να τις προσδώσουν πολύ σημαντική αξία.

Είναι λογικό άλλωστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνει οδηγός και πρώτη την επόμενη τριετία.

επιτόκια θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελληνική οικονομία.

Οι αγορές ήδη προεξοφλούν βιαστικά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να μειώνονται.

Η Ελληνική οικονομία έχει την πολυτέλεια ότι ακόμα και αν δεν μειωθούν φαίνεται να κλείνει την χρονιά με σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ.

Αν τώρα δούμε και μειώσεις τότε θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης.

  • Η αλήθεια είναι ότι τα χρηματιστήρια πολύ βιαστικά προεξόφλησαν μειώσεις μέσα στον χρόνο και μπορεί να μετριάσουν τις προσδοκίες το επόμενο διάστημα.

Τεχνικά τώρα το 1300 τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα γίνεται από αντίσταση στήριξη και πλέον είναι ορατός ο στόχος του 1330-1351 θυμίζοντας ότι το 1351 είναι και το υψηλό του προηγούμενου έτους. Tα stop μας πλέον έχουν ανέβει αισθητά σε ημερήσιο επίπεδο μιας και το stop στο ΓΔ είναι στο 1283, στον FTSE25 στο 3095 και στον τραπεζικό στο 1049 σε κλεισίματα ημέρας.

Στα στατιστικά η πρώτη εβδομάδα του έτους ο ΓΔ κερδίζει 1,43%, ο Ftse25 1,42%, ο τραπεζικός 1,45% και ο ftsem 0,61%.

Από τις επιλογές μας η ΕΛΧΑ ξεκίνησε με κέρδη 14% , η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 10%, η ΙΝΚΑΤ με 9% και η PERFORMANCE με την 7%. Οι επιλογές μας υπέρ αποδίδουν έναντι του ΓΔ 1,60% με την απόδοση τους για την πρώτη εβδομάδα να είναι 3,03%.

Η χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον και νέους επενδυτές που τοποθετούνται μέρα με την μέρα στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Το πολύ θετικό είναι ότι πλέον αυξάνονται οι επενδυτές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την αγορά με τους traders να ακολουθούν και να βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία βραχυπρόθεσμα αυξάνοντας και τους όγκους συναλλαγών στην αγορά κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη.

Ο τραπεζικός κλάδος να θυμίσουμε ότι θα συνεχίσει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στον τζίρο ενώ μπροστά του έχει να δώσει ακόμα σημαντικά πακέτα τόσο της Εθνικής όσο και της τράπεζας Πειραιώς.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το 2024 θα μοιράσει μερίσματα στους μετόχους κάτι που έχουμε να δούμε από την προηγούμενη 10ετία να συμβαίνει. Ψάχνουμε να βρούμε τι θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία που έχει πάρει μεσοπρόθεσμα το Ελληνικό χρηματιστήριο και δυσκολευόμαστε να βρούμε σοβαρές αιτίες που θα μπορούσαν να την ανακόψουν.

Οι αναλυτές παγκοσμίως πάντως φέτος έχουν ανεβάσει σε νούμερο ένα κίνδυνο τα γεωπολιτικά στην λίστα κάτι που δεν συνέβαινε τα πολλά τελευταία χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ