Ένα συνολικό σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. To νυχτερινό ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται ακόμη φθηνότερο για τους συνδρομητές της ΔΕΗ.

Το νέο Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.  Ο Κωστής Χατζηδάκης  υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσαν και τη μείωση των νυχτερινών χρεώσεων των ΥΚΩ στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις άνω των 1.600 Κιλοβατωρών.

Τα δέκα μέτρα για τη ΔΕH είναι:

1. Καταργείται η μομιμότητα για τους νεοπρασλαμβανόμενους εργαζόμενους στη δημόσια εταιρία, ενώ οι προσλήψεις γίνονται με ευέλικτες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον υπουργό οι προσλήψεις θα αφορούν αυτούς που χρειάζεται πραγματικά η ΔΕH, όπως άνθρωποι νέοι εξειδικευμένοι στις τεχνολογίες. Θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ΔΕH που να μπορεί να ανταγωνιστεί και να έχει το πνεύμα του ιδιωτικού τομέα.

2. Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους. Θα προσλαμβάνονται με τριετή συμβόλαια από εδώ και στο εξής. Θα επιλέγονται με προκήρυξη η οποία θα απευθύνεται τόσο στους εργαζόμενους αλλά και σε στελέχη της αγοράς

3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών του ομίλου ακριβώς λόγω τριετίας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕH και επιτροπή αμοιβών.

4. Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα της διοίκησης της εταιρίας. Οι βοηθοί διευθυντές σε ποσοστό 20% μπορούν να προσλαμβάνονται από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕH.

5. Τίθενται οι προϋποθέσεις για ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνουν τη ΔΕH όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ  και θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος. Μία πρώτη εκτίμηση θέλει το κόστος να αποσβεστεί σε δύο τρία χρόνια. «Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ το 2012 -2014», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

6. Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση προσωπικού ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν σε άλλες εταιρίες του ομίλου.

7. Επιτρέπονται εθελοντικές, προς το δημόσιο τομέα μεταφορές εργαζομένων. Μπορεί να αφορά στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ιδίως νεότερους εργαζόμενους. Απαιτείται συντονισμός με Υπ. Εσωτερικών για αυτές τις μεταφορές προσωπικού.

8. Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες. Η ΔΕH σήμερα ακόμη και για 80.000 ευρώ προμήθειες ακολουθεί μακρόσυρτη διαδικασία. Η όποια νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια. Θα υπάρχουν εγγυήσεις, διασφάλιση του προσυμβατικού ελέγχου του ελεγκτικού συνεδρίου.

9. Ενισχύεται η Εταιρική Διακυβέρνηση. Για να λειτουργεί ως σύγχρονη Α.Ε. Εισάγεται η επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων αλλά και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των προμηθειών η οποία θα έχει την εποπτεία της ΓΣ. Και θα συμμετέχουν μέλη ανεξάρτητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here