Κόντρα στις προειδοποιήσεις αρκετών αναλυτών για χρηματιστηριακή “φούσκα” και κίνδυνο βίαιης διόρθωσης οι προπομποί δείκτες παραπέμπουν σε συνέχιση του bull market.
Τουλάχιστον για συγκεκριμένες αγορές, κλάδους και επιχειρήσεις οι λεγόμενοι leading indicators «βλέπουν» υψηλότερες τιμές για μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που επηρεάζονται άμεσα (και λιγότερο έμμεσα) από την προοπτική επαναφοράς της παγκόσμιας οικονομίας στα προ Covid-19 επίπεδα.
Η Κίνα από τη μία πλευρά, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 8% για το 2021 (σύμφωνα με τον Fitch) οι ΗΠΑ από την άλλη οι ΗΠΑ με πρόβλεψη για 6,6% (σύμφωνα με την Goldman Sachs) η δε παγκόσμια οικονομία με 4,2% (ΟΟΣΑ) μπορούν να υποστηρίξουν την περαιτέρω άνοδο μετοχών, αποτιμήσεων. Ηδη ο Baltic Dry Index (δείκτης, που μετρά τους ναύλους στα πλοία χύδην ξηρού φορτίου) από τις 1.100 μονάδες (τέλη Δεκεμβρίου) υπερέβη (από την προηγούμενη Τρίτη 16/2) το όριο των 1.500 με αυξητική φορά, τάση που “αποτυπώνει” την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης για ανάλογες μεταφορές. Παράλληλα με τον BDI το τελευταίο διάστημα καταγράφεται άνοδος στα συμβόλαια βασικών πρώτων υλών, μεταλλευμάτων/μετάλλων, πετρελαίου, ζήτησης για ενέργεια, υλικών για υποδομές κ.α κλάδων, τομέων.
Αυτή η τάση αποτυπώνεται ήδη και σε αναδυόμενες αγορές, σε κάποιο μέρος στην ελληνική με συγκεκριμένες εισηγμένες να είναι-ήδη- ευνοημένες. Και για άλλες να θεωρείται θέμα χρονισμού και αφορμών για να ενεργοποιηθούν ισχυρές αγορές. Σύμφωνα με την HSBC από τα 1,2 τρισ που απέσυραν τα money market funds, από τις αγορές, το διάστημα Μαρτίου-Μαϊου 2020, μόλις το 1/3 δλδ 400 δισ. έχουν επιστρέψει (στοιχεία τέλους Ιανουαρίου).
Σε συνδυασμό με τη μείωση του κινδύνου (risk premium), την στροφή των funds σε μετοχές επιχειρήσεων “παλαιάς οικονομίας” και το χαμηλό ποσοστό/ΑΕΠ του ελληνικού χρηματιστηρίου οι αναλυτές προσβλέπουν σε αύξηση των εισροών, παράλληλα με την ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων ιδιωτικών κεφαλαίων.
Την τελευταία εβδομάδα τα Συμβόλαια Αλουμινίου ενισχύθηκαν σε υψηλό 13 μηνών, με την πρόβλεψη για τιμές Μαρτίου-Απριλίου να ξεπερνά τα 2.120$. Άνοδος με άμεσο (και έμμεσο ) αντίκτυπο σε εισηγμένες, όπως για παράδειγμα η Mytilineos. Υπολογίζεται, πως για κάθε 100$ διαφορά στην τιμή του, προστίθενται 18 εκατ. κέρδος στα αποτελέσματα της εταιρείας. Ενδεικτικά (Παρασκευή 19/2 το MALTRc1 ήταν στα 2.102 με αυξητική τάση. Από την άνοδο των τιμών του αλουμινίου ευνοείται η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και η ElvalHalcor που πετυχαίνει διεύρυνση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/02/2021