Πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΗ δεν είχε λεφτά στο ταμείο της ούτε για να καταβάλει μισθούς. Σήμερα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.
Το αρχικό σχέδιο της νέας διοίκησης υλοποιείται με εντυπωσιακή ταχύτητα.
Πρώτα τακτοποιήθηκαν τα προβλήματα στο ταμείο.
- Με ορθολογικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης, με τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, με έκδοση ομολογιακών δανείων αφού πρώτα είχε εξυγιανθεί ο ισολογισμός.
- Μετά πουλήθηκε η μειοψηφική συμμετοχή στον ΔΕΔΔΗΕ στο κολοσσιαίο (για τα μεγέθη της ΔΕΗ) ποσό των 2,116 δισ Ευρώ. Από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗE το ταμείο της ΔΕΗ ενισχύεται με 1,312 δισ.€. Τα υπόλοιπα 804 εκατ.€ καλύπτουν μέρος του καθαρού δανεισμού του Διαχειριστή.
Μετά την τακτοποίηση των οικονομικών έρχεται το αναπτυξιακό σχέδιο.
Στόχος είναι μέχρι το 2026 η ΔΕΗ να αξίζει 4-5 φορές περισσότερο απ’ όσο αποτιμάται σήμερα στο Χρηματιστήριο. Δεν είναι αφηρημένη ιδέα το σχέδιο.
- Θα επενδυθούν 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, σε νέου τύπου επενδύσεις (greenfield investments) με σκοπό να αποκτήσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 9,1 GW.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέχρι το 2026, προβλέπει να έχουν προστεθεί νέες μονάδες συνολικής ισχύος 9,3 GW (μαζί με τα υδροηλεκτρικά), που αντιστοιχούν σε μία αύξηση +50%. Αυτό το εθνικό σχέδιο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη ΔΕΗ.
- Η ΔΕΗ με την αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. Ευρώ και την ταυτόχρονη αποκρατικοποίηση της, περιορίζοντας τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα φυσιολογικά όρια του blocking minority (34%), φιλοδοξεί να γίνει πρωταγωνιστής της ενεργειακής μετάβασης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Το Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει πλήρως στην Αύξηση κεφαλαίου Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) κατέχει αυτή τη στιγμή το 34% της ΔΕΗ, θα αγοράσει τις νέες μετοχές αλλά δεν θα συμμετάσχει το ΤΑΙΠΕΔ (14%).
Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (hedge funds και άλλοι) που σήμερα έχουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ έχουν κάθε λόγο να αντιδράσουν με νευρικότητα.
Κάποιοι θα πουλήσουν αμέσως, κάποιοι άλλοι θα πιέσουν για καθυστέρηση της διαδικασίας.
Το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ δεν τους αφορά. Ενδιαφέρει όμως τη χώρα. Ενδιαφέρει και το άλλο είδος επενδυτών, αυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (longonlies) που διεκδικεί πλέον η Ελληνική Oικονομία στο σύνολο της. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, έχει αλλάξει κατηγορία, απευθύνεται σε διαφορετικού χαρακτήρα επενδυτές.
Είναι προφανές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προτού ανακοινώσει τα σχέδια της, έχει προηγουμένως διερευνήσει την αγορά και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε “ξαφνικά” στην δημοσιοποίηση.
Γι’ αυτό άλλωστε χθες ο Γιώργος Στάσσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμόσει μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής και στις μετοχές που θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση, σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος.
Στα κριτήρια, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επενδυτική συμπεριφορά και η συναλλακτική δραστηριότητά τους….