Αρκετές και ουσιαστικές- ακόμη και σημειολογικά- οι αλλαγές που συνθέτουν το “πέρασμα” της ΔΕΗ στην “επόμενη ημέρα”.

Κατ’ αρχήν η παρουσίαση του ομίλου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε με το λογότυπο PPC (Public Power Corporation), σηματοδοτώντας τον εξωστρεφή-πλέον- χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Και μάλιστα η λατινική γραφή με πεζά γράμματα-μαύρου χρώματος (P P C).

Το video της παρουσίασης, στο πλαίσιο του Capital Markets Day, αναρτήθηκε στο site της εισηγμένης- αξίζει να το δει κάποιος, εφάμιλλο ξένων πολυεθνικών, άρτιο τεχνικό με πρωτοποριακά graphics- σε προδιαθέτει θετικά.


Οσον αφορά σε εύλογα ερωτήματα επικεφαλής funds και αναλυτών για το πως θα χρηματοδοτηθεί το γιγαντιαίο 3ετές πρόγραμμα (2024-2026)
ύψους 9 δισ.€ η διοίκηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων.

Συγκεκριμένα τα eurobonds είναι μία λογική λύση, καθότι απευθύνονται σε κοινό που μπορεί να (υπο)στηρίξει ανάλογα μεγέθη.

Σημειωτέον πως για το 2024 προγραμματίζονται επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ.

Μέσω των bonds- ακόμη καλύτερα εάν είναι eurobonds- μπορεί λ.χ. ένα fund να πάρει θέση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του PPC Group, και μέσω αυτού στον αντίστοιχο επενδυτικό.

Πράγματι, με αποτίμηση 4,584 δισ. η ΔΕΗ/PPC είναι ένα κάποιο “μέγεθος”- ουδεμία σχέση με την ΔΕΗ της περιόδου πριν τις ευρωεκλογές του 2019 όταν δεν ξεπερνούσε τα 380 εκατ.- αλλά ακόμη απέχει πολύ από άλλα Νοτίων λ.χ της Energias de Portugal/EdP που έχει χρηματιστηριακή αξία 16,6 δισ.

Πάντως προτεραιότητα του Γιώργου Στάσση είναι η διατήρηση της σχέσης καθαρού δανεισμού προς κέρδη (netdept/ebitda) χαμηλότερα του 3,5 φορές και το μέσο κόστος δανεισμού/χρηματοδότησης στο 4,50% για την 3ετία 2024-2026.


Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι μειοψηφίας/funds είναι:

  • Selath Holdings S.à r.l. (θυγατρική της CVC Capital Partners SICAV-FIS S.A. με 10%),
  • Helikon Investments Limited μέσω της θυγατρικής της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV 6,48%,
  • Covalis Capital LLP με 5,26%
  • Goldman Sachs Group, Inc. με 5,24%.

Talk of the town στην κοινότητα πως ο Αλεξ Φωτακίδης/CVC Capital έχει εκφράσει τη…μύχια επιθυμία να έφτανε το ποσοστό ακόμη και στο 30%
επίσης κοινό μυστικό ότι, αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν το Μαξίμου.

Σημειώνεται πως, το Υπερταμείο ελέγχει το 34,12% του μ.κ και ότι σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, το μέρισμα θα επανέλθει το 2024 (αφορά την κερδοφορία του 2023) και θα ανέρχεται στο 35% των καθαρών κερδών του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ