Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε γεύμα εργασίας χθες, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε: «Πέρσι η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 28 ετών, έχει σημασία αυτό γιατί πέρσι ήμαστε ακόμα στην καρδιά της πανδημίας, άρα εν μέσω πανδημίας πετύχαμε ρεκόρ επενδύσεων 28 ετών. Φέτος, αν υποτεθεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν έχουμε καμία επένδυση και μείνουμε μόνο σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, είμαστε ήδη σε ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών».

«Η Ελλάδα πραγματικά σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα όχι μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης, αλλά έχει συμβεί και μία ουσιαστική μεταβολή στην ουσία της ελληνικής κοινωνίας. Και φέρνω πάντα ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια του έργου, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύντομα θα αλλάξει ο εθνικός στόχο από τα 20 στα 30 giga σε σχέση με τις ΑΠΕ

Υπό το παρόν κλίμα της πολύ μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής, τόνισε ο υπουργός, δημιουργούνται ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο πεδίο ενδιαφέροντος, όπως είπε ο υπουργός είναι η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Ο εθνικός μας στόχος για την παραγωγή ΑΠΕ προέβλεπε ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει 20 giga από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τις επενδύσεις που έχουμε ήδη εγκρίνει, κατασκευάσει και έχουμε πάρει όρους σύνδεσης, ο στόχος των 20 giga θα έχει επιτευχθεί μεταξύ Μαρτίου – Αυγούστου του 2024. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι σύντομα θα αλλάξουμε τον εθνικό μας στόχο από τα 20 στα 30 giga.

Και ήδη έχουμε γιγαντιαία προγράμματα και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και στα σπίτια και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πιστεύω ότι με το ρυθμό αυτό σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Βιομηχανία

Το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος είναι η βιομηχανία. Οι Ευρωπαίοι μέσα στην πανδημία άρχισαν να βλέπουν ότι το να έχουν τελικά όλη την παραγωγή τους στην Ασία δεν είναι τόσο καλή ιδέα και στη συζήτηση που ξεκίνησε ώστε «να φέρουν εργοστάσια προς τα εδώ», όπως είπε, «η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να πάρει ένα μερίδιο […] και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλεονέκτημα για να το πάρουμε. Γιατί η Ευρώπη δεν θέλει μόνο να φέρει βιομηχανίες από την Ασία στην Ευρώπη, θέλει αυτές οι βιομηχανίες να δουλεύουν με “πράσινη” ενέργεια και για λόγους κόστους στην παρούσα συγκυρία αλλά και για λόγους “πράσινης” πολιτικής που είναι ο κεντρικός στόχος της Ευρώπης»

Το 2023 θα είναι έτος παγκόσμιας ύφεσης, η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

Δυστυχώς, συνέχισε ο υπουργός, ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγαίνει σε μία κλιμάκωση. Άρα, όπως εκτίμησε, είναι προφανές ότι το 2023 θα είναι έτος παγκόσμιας ύφεσης. «Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η ύφεση, σήμερα δεν το ξέρουμε. Η Ελλάδα θα έχει μία οριακή ανάπτυξη. Στον προϋπολογισμό έχουμε βάλει 2%, πιστεύω ότι είναι σχετικά εφικτός στόχος. Φέτος, θα κλείσουμε πάνω από 5%. Πρέπει να είμαστε όμως προετοιμασμένοι για μία μεγάλη ύφεση στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο οικονομικός άνεμος που έρχεται είναι πολύ αντίθετος με την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε, άρα, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας για να υποδεχθεί αυτές τις νέες συνθήκες που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.

Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε μια οικονομία που είναι σε συνθήκες πολέμου να προστεθεί πολιτική αβεβαιότητα, διότι οι επενδυτές το πρώτο που δεν θέλουν είναι πολιτική αβεβαιότητα.

Αντιθέτως, η επανεκλογή μιας σταθερής κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομία, τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here