Ενίσχυση της κεφαλαιακης βάσης και μείωση κινδύνων πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες το 2020, παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Τα παραπάνω παρατηρεί o oίκος DBRS στην νέα του έκθεση που τιτλοφορεί «Οι ελληνικές τράπεζες βελτιώθηκαν στη διάρκεια του δύσκολου 2020 και στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση των κινδύνων».

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της έκθεσης

• Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPE) κατά 50% σε ετήσια βάση στο τέλος του 2020 και έχουν ανακοινώσει σχέδια για την περαιτέρω μείωσή του.

• Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους, μέσω της αποκατασταθείσας και συνεχιζόμενης πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης παράλληλα με κεφαλαιακές δράσεις, αναμένεται να επιτρέψει στις τράπεζες να απορροφήσουν την επίπτωση από τα νέα σχέδια διάθεσης NPE που ανακοίνωσαν

• Η συνέχιση της επενδυτικής ζήτησης και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, που θα καθορίσουν πιθανόν την πορεία των δανείων για τα οποία είχε δοθεί αναστολή πληρωμής δόσεων, θα είναι κρίσιμης σημασία για να επιτύχουν οι τράπεζες τους στόχους τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here