Οι προκαταρτικές συζητήσεις έχουν γίνει.
Το ενδιαφέρον υπάρχει και εντάσσεται σ΄ένα ευρύτερο μεγάλου μεγέθους επενδυτικό σχέδιο που υλοποιεί η Intel Corporation για την Ευρώπη.
- H επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον CEO της Intel Pat Gelsinger στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Davos στο τέλος της εβδομάδας, ίσως αποτελέσει την θρυαλλίδα των εξελίξεων για μια πολύ μεγάλη επένδυση της Intel στην Ελλάδα.
Η αμερικανική πολυεθνική έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα και η Ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει και αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η INTEL έχει ανακοινώσει ότι από τον Μάρτιο του 2022 και σε βάθος δεκαετίας θα επενδύσει συνολικά 80 δισ. ευρώ σε υποδομές αλλά και στη δημιουργία ενός μεγάλου διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος ημιαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η κίνηση της Intel απαντά στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο 2022 και αφορούσε κίνητρα για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ε.Ε. και την προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων 17 δισ. δολαρίων από ιδιώτες, καθώς και νέα συναφή νομοθεσία ώστε να αμβλυνθούν οι κανόνες κρατικών επιδοτήσεων για την ανέγερση εργοστασίων που παράγουν ημιαγωγούς.
Η πρώτη φάση αυτού του τεράστιου επενδυτικού σχεδίου, η οποία έχει προϋπολογισμό 33 δισ. ευρώ, ήδη έχει ξεκινήσει, με την Intel να γνωστοποιεί την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα νέο mega εργοστάσιο με δύο ξεχωριστές μονάδες παραγωγής στη Γερμανία, την επέκταση του ήδη υφιστάμενου στην Ιρλανδία, αλλά και τη δημιουργία ενός ακόμη στην Ιταλία.
Ακόμη, έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός μεγάλου R&D και σχεδιαστικού κέντρου στη Γαλλία, καθώς και επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές R&D και σε υπηρεσίες χυτηρίου (ώστε να παράγει και για λογαριασμό τρίτων την κατασκευή τσιπ) στην Πολωνία και την Ισπανία.
Μετά την Παρασκευή θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα περιλαμβάνεται σ΄αυτό το επενδυτικό σχέδιο των 80 δισ Ευρώ.
Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν τα αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια που ήδη υλοποιούνται από την Microsoft, την Google, την Amazon και άλλων τεχνολογικών κολοσσών.