Το 5ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο επικεντρώνεται φέτος στις προοπτικές, τις προκλήσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις των κεφαλαιαγορών, την ανάπτυξη του real estate, τον τουρισμό, τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Σε ανώτατο επίπεδο, στελέχη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι φορέων της ελληνικής αγοράς, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσα από 6 διαφορετικά πάνελ και 3 fireside chat, αναλύουν την πλούσια θεματολογία του.
Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών επιδιώκει να καθιερώσει το ετήσιο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης ως σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, ώστε να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Ένωσης ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών, να συνεισφέρει στην διάχυση της συσσωρευμένης γνώσης της επαγγελματικής διαχείρισης υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της και την συμβολή της στο οικονομικό και ασφαλιστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και να επισημάνει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές διαστάσεις για τις εταιρείες μέλη της Ένωσης.
FIRESIDE CHAT με τίτλο: A year of Turmoil in the Middle East: What Next? παρουσίασε η Μαρίνα Βασιλικού, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, υποδεχόμενη τον David Schenker, Senior Fellow and Director, Program on Arab Politics, The Washington Institute for Near East Policy.
“Πολλά συνέβησαν μέσα σε έναν χρόνο, με τελευταία εξέλιξη το Ιράν να εξαπολύει πυραύλους κατά του Ισραήλ και αναμένουμε την απάντηση” είπε.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν μια αποκλιμάκωση άμεσα. Το ΥΠΕΞ απευθύνθηκε και στο Ισραήλ και την Χαμάς, αλλά υπάρχει έντονη κλιμάκωση. Δεν είναι ένας απλός πόλεμος. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι και οι Χούθι. Έχει κλείσει η θαλάσσια πρόσβαση και τα περάσματα.
Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει απειλή προς την Κύπρο που διατηρεί δεσμούς με το Ισραήλ. Έχει διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, οι τιμές των αγαθών.
Είδαμε την άνοδο των Χούθι, την επίθεση του Ιράν, τον θάνατο του Νασράλα. Το Ιράν επιδιώκει να γίνει πυρηνική δύναμη και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Γνωρίζοντας ότι διαθέτει δύναμη εμπλουτισμού ουρανίου πρόκειται για ένα πυρηνικό κράτος. Η Ευρώπη ανησυχεί για τις προθέσεις του Ιράν.
Και η Ελλάδα ως βασικός εταίρος του ΝΑΤΟ θα προβληματιστεί εάν η Τουρκία ακολουθήσει τον δρόμο των πυρηνικών. Υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες εν όψει των αμερικανικών εκλογών. Η Κίνα κινείται σαν αρπαχτικό, τι θα γίνει στη Μέση Ανατολή; Πως μπορούμε να θέσουμε προτεραιότητες; Πως θα γίνει η διαχείριση των φυσικών πόρων, πρώτων υλών; Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια και στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Αν δεν μπορέσει μόνη της να αντισταθεί στη Ρωσία (που έχει εταίρο το Ιράν;
Πως θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να έχει παρουσία στη Μέση Ανατολή; Θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το Ιράν; Θα κεφαλαιοποιήσουν τις εξελίξεις του τελευταίου έτους; Αυτά είναι αρκετά από τα ερωτήματα που προκύπτουν.
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι