Μια νέα υπηρεσία ανίχνευσης dark shipping για την παρακολούθηση σκαφών που χειραγωγούν τη θέση τους για να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους λάνσαρε και παρουσίασε η εταιρεία ναυτιλιακών δεδομένων Spire Global.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει πλοία που απενεργοποιούν τους αναμεταδότες του Automatic Identification System (AIS) για να σβήσουν το αποτύπωμά τους ή επιχειρούν να «πλαστογραφήσουν» σήματα AIS και να αναφέρουν ψευδείς θέσεις.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει με σκοπό την συγκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων, όπως παράνομο εμπόριο, φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις ή παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (IUU).

Σύμφωνα με το Spire, η υπηρεσία επικύρωσης της παγκόσμιας γεωγραφικής θέσης σε real-time που υποστηρίζεται από ένα δίκτυο με περισσότερους από 100 δορυφόρους, «μπορεί να αποκαλύψει ύποπτη δραστηριότητα και να εντοπίσει ένα σκάφος χωρίς να χρειάζεται μια κατά προσέγγιση τοποθεσία».

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατοχή των εργαλείων για τον ακριβή εντοπισμό και την παρακολούθηση πλοίων που προσπαθούν να κρύψουν τις δραστηριότητές τους ή τη θέση τους ήταν το κλειδί που έλειπε για την πρόληψη της παράνομης αλιείας, της εμπορίας ανθρώπων και πολλών άλλων κοινωνικών ζητημάτων», δήλωσε ο Peter Mabson, διευθύνων σύμβουλος της Spire Maritime.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here