Τα χαρτιά του άνοιξε ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης σε ενημέρωση του προς δημοσιογράφους με αφορμή τη παρουσίαση του προγράμματος για τις καλλιέργειες κριθαριού συμβολαιακής γεωργίας.
Ο κ. Δανιηλίδης εξήγησε την αλλαγή στρατηγικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Πολλοί επικαλούνται την ελληνικότητα και την συμβολή τους στην οικονομία, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. «Πίσω από την ελληνικότητα, κάποιοι κρύβουν πράγματα και θαύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, υπογράμμισε η Αθηναϊκή με νούμερα και στοιχεία μπορεί να αποδείξει την τεράστια συμβολή στην εθνική οικονομία όλα τα χρόνια, και πιο πολύ τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης.
10 χρόνια Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού σε αριθμούς:
– Συμμετέχουν 2.500 Έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς
– Από το 2008 έχουμε προμηθευτεί πάνω από 327.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 52.000 εκ των οποίων το 2017
– Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα ελληνικής γης, μία έκταση ίση με το νησί της Σαμοθράκης
– Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα €60 εκατ.
– Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον αγροτικό τομέα*
– Συνεργασία με 27 συγκεντρωτές
– Λειτουργία 5 πειραματικών αγρών για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού
– Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, 17 από τις οποίες έχουν μπει στην παραγωγή
Όπως δήλωσε ο κ. Α. Δανιηλίδης, « δύσκολα θα βρει κανείς πιο ελληνικό προϊόν από το δικό μας. Από το σπόρο μέχρι το καπάκι του μπουκαλιού της μπύρας, όλα είναι δικά μας».
Περίπου 2.500 Έλληνες παραγωγοί σε 23 νομούς της χώρας έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με αποτέλεσμα το 100% της μπύρας που παράγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία να προέρχεται από ελληνικό κριθάρι.
Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια εφαρμογής για το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Μια επιτυχής πορεία που αποδίδει σημαντικούς καρπούς για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές κοινωνίες.
Με αφετηρία το 2008 και οδηγό την καινοτομία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέπτυξε το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική αγροτική παραγωγή. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η εταιρία επιτυγχάνει τη δημιουργία μίας πλήρως καθετοποιημένης ελληνικής διαδρομής για τα προϊόντα της, ξεκινώντας από την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών της σε ελληνικό κριθάρι ως πρώτη ύλη για τις δεκαπέντε (15) μάρκες μπίρας που παράγει στη χώρα μας.
Πολλά είναι και τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι πολλαπλά, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουν:
• Σταθερό ετήσιο εισόδημα
• Εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής τους
• Εξασφαλισμένη τιμή αγοράς, που γίνεται γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων
• Άμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού, αλλά και
• Πίστωση για την αγορά των σπόρων
Οι παραγωγοί λαμβάνουν παράλληλα συμβουλευτική υποστήριξη για τεχνικά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και εκπαίδευση σχετικά με πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Η επιμόρφωση των παραγωγών πραγματοποιείται μέσω ειδικά προσαρμοσμένων σεμιναρίων σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, μέσω της λειτουργίας πειραματικών αγρών που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και του προγράμματος σποροπαραγωγής, οι παραγωγοί αποκτούν πρόσβαση σε νέες ποικιλίες κριθαριού που είναι αποδοτικότερες και αυξάνουν, ως εκ τούτου, το εισόδημά τους.
Ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφέρει: «Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού είναι ένα πρότυπο παραγωγικό μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, μοναδικό σε έκταση και διάρκεια στη χώρα μας. Η επιτυχής πορεία του αποδεικνύει ότι η συνεργασία εταιριών, φορέων και πρωτογενούς τομέα αποφέρει σημαντικά οφέλη, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στην ελληνική οικονομία. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μετράμε το αποτύπωμά μας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και, εν τέλει, κάνουμε την «ελληνικότητα» πράξη, ακολουθώντας μία καθαρά ελληνική διαδρομή για όλη μας την παραγωγή, ξεκινώντας από τον σπόρο και το χωράφι και καταλήγοντας στο ποτήρι του Έλληνα καταναλωτή».
Ο κ. Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, συμπληρώνει: «Η σχέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με τους παραγωγούς κριθαριού είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους ώστε να συνδράμουμε σε οτιδήποτε χρειαστούν φροντίζοντας, παράλληλα, για τη διαρκή εξέλιξή τους. Μέσω της συνεργασίας μας με τη Αμερικανική Γεωργική Σχολή τους προσφέρουμε δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια ενισχύοντας την τεχνογνωσία και την επιμόρφωσή τους. Η συνεργασία μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο κομμάτι των πειραματικών αγρών μας επιτρέπει ακόμη να εξετάζουμε, να αξιολογούμε και να αναπτύσσουμε νέες ποικιλίες κριθαριού που είναι αποδοτικότερες στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες».
Η κ. Φάλια Οικονόμου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργάτης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Ιδρύματος για τη λειτουργία των πειραματικών αγρών: «Η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετρά ήδη 7 χρόνια. Από το 2011 μέχρι σήμερα, κάθε καλλιεργητική περίοδο εγκαθίστανται πέντε πειραματικοί αγροί αξιολόγησης νέων ποικιλιών κριθαριού. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες, από τις οποίες 17 έχουν ενταχθεί στην ελληνική παραγωγή κριθαριού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας πραγματοποιούνται και δοκιμές σε νέα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία της καλλιέργειας από ζιζάνια και ασθένειες».
Ο Πάνος Σταυρακάρας, Συνεργάτης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ξάνθης, περιέγραψε τη δική του εμπειρία ως συγκεντρωτής: «Στη συνεργασία αυτή αισθανόμαστε όλοι πολύ ασφαλείς. Δεν υπάρχει στάδιο που οι παραγωγοί μπορεί να βρεθούν σε διλήμματα για το τι πρέπει να κάνουν με τις καλλιέργειές τους γιατί οι γεωπόνοι της εταιρίας βρίσκονται πάντα δίπλα μας. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας μας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχουμε πρόσβαση σε νέες, αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού, οι οποίες προσφέρουν αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αποτελούμε μέλη αυτού του προγράμματος».