Για 22η συνεχόμενη χρονιά, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργανώνει τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ σε συνεργασία με την ethosEVENTS και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, με στόχο την ανάδειξη των επιχειρήσεων που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού.

O κ. Δημήτρης Τζελέπης, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Ένωση Εισηγμένων Εταιριών – Executive Director Capital Markets, M&A and Investor Relations, Austriacard Holdings σε ομιλία του στην εκδήλωση εξέφρασε τους προβληματισμούς της Ένωσης “ελπίζοντας να δώσω το έναυσμα για ενέργειες από πλευράς των θεσμικών αρχών” όπως είπε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τζελέπης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Θα αναφερθώ στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης στους οποίους υπακούει το χρηματιστήριο, όπως όλες οι αγορές. Ένα ισχυρό χρηματιστήριο συνεπάγεται πολλές και καλές εισηγμένες τις οποίες θα θέλουν να αγοράσουν πολλοί και καλοί επενδυτές.

Η εισαγωγή μια εταιρείας στο χρηματιστήριο έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Όταν εισέρχεται στο χρηματιστήριο, μια εταιρεία έχει καλύτερη πρόσβαση στις χρηματαγορές για άντληση κεφαλαίων και δυνατότητα μεγέθυνσης μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων κλπ. Αλλά και αναγνωρισιμότητα.

Στα αρνητικάσυγκαταλέγεται η σημαντική αύξηση των κανονιστικώντης υποχρεώσεων και συνεπώς το αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Παρατηρούμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις κανονιστικής συμμόρφωσης με αποτέλεσμα να έχουμε ένα over-regulation. Eίναι κτανοητό οτι οι κανονισμοί έχουν στόχο την ασφάλεια των επενδυτών και είναι κατανοητό ότι ξεκινούν από τις αντίστοιχες αρχές της ΕΕ, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έχουμε οδηγηθεί σε ένα είδος γραφειοκρατικού οργασμού. Όταν οι κανονισμοί αυτοί πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα μας, οι τοπικές αρχές τους κάνουν ακόμα πιο αυστηρούς.

Να τονίσω ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν να ανταγωνιστούν εταιρείες σε ΗΠΑ και Ασία που έχουν πολύ ελαφρύτερη ρύθμιση ενώ στην Ελλάδα το μέσο μέγεθος της εισηγμένης είναι μικρότερο από εκείνα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια οι κανονισμοι που εφαρμόζονται να είναι αντίστοιχοι με το αποτέλεσμα που θα φέρουν και το κόστος και η πολυπλοκότητα συμμόρφωσης να είναι εύλογη για μια εισηγμένη εταιρεία. Αλλιώς θα συνεχίσει με μεγαλύτερο ρυθμό η αποχώρηση εισηγμένων.

Από πλευράς ζήτησης δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στους 20.000 ενεργούς κωδικούς, τους τοπικούς θερμικούς και τους ξένους περιστασιακούς που έρχονται και φεύγουν ανάλογα εάν είναι της μόδας η χώρα μας.

Για να έχουμε πολλούς και σταθερούς επενδυτές θα πρέπει να δοθούν κίνητρα παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε όλες τις προηγμένες αγορές στους ιδιώτες, να αποταμιεύουν αφορολόγητα ποσά για τη συνταξιοδότησή τους σε ειδικούς επενδυτικούς λογαριασμούς. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των λογαριασμών είναι η δυνατότητα να αποταμιεύει τακτικά κάποιος χρήματα από την εργασία του αφορολογητα και να φορολογείται όταν κατά την συνταξιοδότησή του αρχίζει η άντληση από το κεφάλαιο το οποίο θα έχει αποκτήσει ένα μέγεθος από τις καταβολές αλλά και από τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Συνοψίζοντας προτείνουμε ως προς τις εταιρείες να υπάρχει μέτρο όταν θεσμοθετούνται νέοι ρυθμιστικοί κανονισμοί και ως προς τους ιδιώτες να δοθούν κίνητρα μακροχρόνιας αποταμίευσης.

Photo Credits
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι