Δημήτρης Μαλλάς
Ενισχυμένα παρουσιάζονται τα οικονομικά μεγέθη της Vodafone Ελλάδος για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους της εταιρείας, καθώς η «προσθήκη» της Cyta Ελλάδος έπαιξε σημαντικό ρόλο, δίνοντας εντυπωσιακή ώθηση και στην πελατειακή βάση στη σταθερή τηλεφωνία όπου ο αριθμός των πελατών πλησιάζει πλέον το όριο του 1 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο βρετανικός όμιλος, η Vodafone Ελλάδος στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2018) είδε τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 461 εκατ. ευρώ (έναντι 440 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από ένα έτος, με τα έσοδα από υπηρεσίες να ανέρχονται στα 438 εκατ. ευρώ (έναντι 419 εκατ. ευρώ). Η αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες κατά το α’ εξάμηνο ήταν στο +1,6%.
Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν στα 153 εκατ. ευρώ (έναντι 145 εκατ. ευρώ), το προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος στα 64 εκατ. ευρώ (έναντι 56 εκατ. ευρώ), οι επενδύσεις ανήλθαν σε 59 εκατ. ευρώ (από 62 εκατ. ευρώ) και τις λειτουργικές ταμειακές ροές να διαμορφώνονται στα 10 εκατ. ευρώ (από 7 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην πελατειακή βάση, στην κινητή τηλεφωνία υπήρξε μία μείωση καθώς οι γραμμές έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 5,124 εκατ. έναντι 5,223 εκατ. στο τέλος Ιουνίου παρά την προσθήκη 66 χιλιάδων γραμμών από τη Cyta Ελλάδος, κάτι που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εκκαθάριση που έγινε στην βάση της καρτοκινητής. Το αποτέλεσμα της τελευταίας κίνησης ήταν το ποσοστό των συνδρομητών συμβολαίου να ανέβει στο 32,1% της πελατειακής βάσης από 30,8% που ήταν στο τέλος του α’ τριμήνου.
Στη σταθερή τηλεφωνία, ο αριθμός των πελατών έφθασε πλέον τις 930 χιλιάδες λόγω της προσθήκης αυτών της Cyta Ελλάδος, ενώ οι «καθαρές» προσθήκες κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ήταν στις 5 χιλιάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον την 5η μεγαλύτερη αγορά του ομίλου όσον αφορά τις σταθερές συνδέσεις μετά από εκείνες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αύξηση που υπήρξε στο μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU), το οποίο διαμορφώθηκε στα 9,4 ευρώ το μήνα έναντι 8,6 ευρώ. Η αύξηση οφείλεται στην καρτοκινητή όπου το ARPU αυξήθηκε στα 3,8 ευρώ από 3,1 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τις συνδέσεις συμβολαίου μειώθηκε στα 21,7 ευρώ (από 22,2 ευρώ πριν από ένα χρόνο).
Τέλος, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της κίνησης δεδομένων που έφθασαν στα 20.174 ΤΒs από 12.088 ΤΒs που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου οικονομικού έτους.