Οι επενδύσεις σε ελληνικές τουριστικές υποδομές και στο real estate αποτελούν ένα καταφύγιο, μακριά από τον κορονοϊό, με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ολοένα να εντείνεται.

Τα παραπάνω αναφέρει η γερμανική Handelsblatt η οποία διαπιστώνει πως αν και η πανδημία  κατάφερε πλήγμα στον τουρισμό στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά ακινήτων – και ιδιαίτερα τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες – εντείνεται, καθώς η χώρα μας επωφελείται από την έως τώρα επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Μετά τους πρόσφατους ύμνους της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, ο ανταποκριτής της, Γκερντ Χέλερ σημειώνει ότι η ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών– παρά τη σχετικά αλμυρή τιμή τους – έχει αυξηθεί. «Γνώστες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι αυτό σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ το ζητούμενο», αναφέρει παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ελληνογερμανού Γιώργου Πέτρα, επικεφαλής στην Ελλάδα του μεσιτικού γραφείου Engel & Völkers: “Οι πελάτες μας αποζητούν την ασφάλεια και την προστασία σε δικά τους ακίνητα. Πολλοί παραθεριστές, που διέμεναν παλαιότερα σε πολυτελή ξενοδοχεία, καλοβλέπουν τώρα μια δική τους παραθεριστική κατοικία” στην Ελλάδα, λέει, αποδίδοντάς το στην επιτυχημένη απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πανδημία του κορωνοϊού, αφού η χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων στη Μεσόγειο.

Ξένοι επενδυτές δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων, αφότου η Ελλάδα βγήκε από την οικονομική κρίση κι άφησε πίσω της μια δεκαετία ύφεσης, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πέρυσι έφεραν 1,45 δισ. ευρώ στη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα. «Στις αρχές του 2020 η άνθηση αυτή συνεχίστηκε. Μετά ήλθε ο κορωνοϊός. Αλλά η αγορά αντέδρασε προσωρινά μόνον με ανασφάλεια. “Τις πρώτες δύο εβδομάδες της πανδημίας τον Μάρτιο διαπιστώσαμε μια μικρή κάμψη. Αλλά σήμερα το ενδιαφέρον είναι εντονότερο παρά ποτέ. Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν μέχρι τώρα μια αύξηση της ζήτησης κατά 23% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ενδιαφερομένων από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά σχεδόν 50%. Κυρίως έχουν ζήτηση ακριβά ακίνητα από 350.000 ευρώ μέχρι επταψήφια νούμερα – κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί”», λέει ο Γιώργος Πέτρας στη Handelsblatt.

Ανταγωνιστικές σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

Και μπορεί οι τιμές των ακινήτων να αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,9% πέρυσι και κατά 6,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 , σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά παραμένουν σε προσιτά επίπεδα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. «Κι αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες και ως επένδυση τις εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του παρόχου υπηρεσιών ακινήτων Algean Property οι επενδυτές κατάφεραν πέρυσι να επιτύχουν ακαθάριστες αποδόσεις 8,2% στο νησί της Μυκόνου, 6,3% κατά μέσο όρο στη Σαντορίνη, 5,1% στο καταφύγιο διασημοτήτων Πόρτο Χέλι στη χερσόνησο της Πελοποννήσου. Τέτοιες αποδόσεις φέτος δεν αναμένονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν ανέπαφη τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του τουρισμού στην Ελλάδα. Αυξημένη ζήτηση στην αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών βλέπει και ο Ντιρκ Ράινχαρντ του δικηγορικού γραφείου MstR-Law: «Η Ελλάδα επωφελείται από την καλή εικόνα της λόγω της διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού», σημειώνει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt ξένοι αγοραστές αναζητούν εξοχικές κατοικίες κυρίως σε νησιά με καλές υποδομές, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και οι Κυκλάδες, αλλά ενισχύεται ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και για την «αθηναϊκή Ριβιέρα», αφού στα παραθαλάσσια προάστια διατίθενται δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα σε αλλοδαπούς ως επί το πλείστον ενδιαφερόμενους, που λαμβάνουν υπόψη τους την εγγύτητα με την Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο νέο έργο της Costa Navarino:

«Οι τιμές για τις βίλες στο Costa Navarino δεν είναι φθηνές: Οι τιμές ξεκινούν από 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Αντ΄αυτού του ποσού, ο αγοραστής έχει πλέον στη ιδιοκτησία του 350 τετραγωνικά μέτρα κι ένα όμορφο κομμάτι γης.

«Το «Navarino Residences» είναι μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος στη γραφική και ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου. Το Costa Navarino περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ένα κέντρο spa και θαλασσοθεραπείας, μια αμμώδη παραλία μήκους , 20 εστιατόρια και δύο γήπεδα γκολφ σχεδιαστών», όπως γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Οι μισές βίλες έχουν ήδη πωληθεί. Ενώ τα δύο ξενοδοχεία άνοιξαν ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της πανδημίας Covid -19 και φιλοξενούν μόνο λίγους επισκέπτες, η ζήτηση για ιδιωτικές βίλες αυξάνεται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here