του Δημήτρη Συμεωνίδη, Product Marketing & Innovation Manager της Vodafone Business

Οι λύσεις cloud δεν είναι κάτι καινούργιο στην αγορά. Είναι όμως γεγονός ότι η τρέχουσα περίοδος είναι καταλυτική για την ανάπτυξη και την τόνωση της ζήτησης στην αγορά, εξαιτίας πληθώρας διεθνών αλλαγών, όπως η εμφάνιση του 5G, η πανδημία και η αυξανόμενη ανάγκη για ασφάλεια. 

Οι υπηρεσίες cloud αφορούν τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για διαφορετικούς λόγους. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, για παράδειγμα, έχουν βρει διέξοδο και ένα νέο κανάλι πώλησης στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ενώ η τηλεργασία αλλά και οι ανάγκες για απλοποίηση τονώνουν τη ζήτηση για υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, όπως τα εργαλεία απομακρυσμένης συνεργασίας, με κυρίαρχο «παίκτη» τα πακέτα Microsoft 365. 

Αυτή η στροφή επηρεάζει επίσης και τη χρήση των cloud υποδομών για εφαρμογές ΙΤ. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν cloud αντί local υποδομών, γιατί πλέον όλες οι εφαρμογές τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο cloud χωρίς περιορισμούς και με υψηλό επίπεδο ασφάλειας της καθημερινής λειτουργίας. 

Επιπλέον, το κόστος της αρχικής επένδυσης είναι ελάχιστο έως μηδενικό. Το μοντέλο χρέωσης με πάγια μηνιαία τέλη προσφέρει τη δυνατότητα διακοπής –όποτε αυτό χρειαστεί– και δυναμικής αυξομείωσης πόρων, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Αυτή είναι και η αξία του cloud: προσφέρει άνεση και ευκολία στην επιχείρηση, ώστε να αφιερώσει πόρους και ενέργεια σε άλλους τομείς που δεν μπορούν να ανατεθούν αλλού. 

Ιδιαίτερη στροφή παρατηρείται, επίσης, σε λύσεις ασφάλειας, όπως είναι η απομακρυσμένη διαχείριση συσκευών (MDM) καθώς και το end point security, που έχει γνωρίσει ζήτηση εξαιτίας της τηλεργασίας. Άξια αναφοράς είναι και η υπηρεσία Anti-DDoS, ειδικά λόγω των αυξανόμενων κυβερνοεπιθέσεων, που είναι πλέον εμφανείς και στη χώρα μας. 

Ο συνδυασμός λύσεων τηλεφωνίας, internet, cloud και security από τη Vodafone είναι τελικά αυτό που έχει ανάγκη η μέση επιχείρηση, γιατί με αυτόν τον τρόπο παρέχεται μια ενιαία, αδιάλειπτη υποστήριξη, καθώς και ένα ενοποιημένο τιμολόγιο, με αντίστοιχες εκπτώσεις. 

Επιπλέον, η επιτάχυνση των λύσεων ΙοΤ επιβάλλει τη χρήση cloud υποδομών, όχι τόσο λόγω της ταχύτητας που αυτές παρέχουν όσο λόγω της ασφάλειας αλλά και της δυνατότητας διαχείρισης του αυξημένου όγκου δεδομένων με πολύ μικρό κόστος. 

Παράλληλα, το λανσάρισμα του 5G συμπαρασύρει τεχνολογίες όπως το Multi-access Edge Computing (MEC), οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά σε cloud υποδομές. Ήδη, ο όμιλος Vodafone συνεργάζεται με την Amazon για τη χρήση των edge υποδομών (AWS Wavelength).

Έτσι, ο συνδυασμός υπηρεσιών πρόσβασης στο internet και cloud στο edge από έναν πάροχο ανοίγει νέους ορίζοντες για μια απρόσκοπτη υπηρεσία. Νέα use cases, που δεν θα φανταζόμασταν καν πριν πέντε χρόνια, σε όλα τα industry verticals, κάνουν την εμφάνισή τους και πλέον είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια μιας επιχείρησης.

Έχουμε πολλά να δούμε στο άμεσο μέλλον και πολλά να μάθουμε, αλλά ήδη σήμερα έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε ορισμένες συναρπαστικές τεχνολογικές λύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here