Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά οι αμερικανικοί οίκοι είναι διχασμένοι για τις αγορές. Η μεν Citigroup με βάση ειδικό εργαλείο που μετρά τις πτωτικές αγορές, εκτιμά ότι η πτώση που βιώνουν οι αγορές διεθνώς είναι ηπιότερη από τις πτώσεις του 2000 και του 2008 και οριακά μόνον ισχυρότερη από τη μεγάλη διόρθωση του 2020. Προτείνει με βάση το εργαλείο, αγορές στην πτώση, αλλά δεν ξέρει «πότε» οι αγορές θα βρουν «πάτο».

Η δε Bank of America κατεβάζει τις συστάσεις της αναμένει επιράδυνση της οικονομίας και απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τον Stoxx 600, αναμένοντας πτώση του μεγάλου δείκτη 5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τέλος υπάρχει και η JP Morgan. Στον οίκο αυτό, αρέσει τώρα το διορθωμένο bitcoin και τα cryptos και πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για αγορές.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον από όλα, είναι ασφαλώς το εργαλείο ανάλυσης της Citigroup που η τράπεζα ονομάζει BMC, δηλαδή, Bear Market Checklist. Τι έδειξε λοιπόν το «τσεκάρισμα» της bera market;

Σήμερα, από τα 18 σημαιάκια της λίστας, έχουν χτυπήσει «κόκκινο», μόνον τα 8,5 από την κορύφωση των αγορών έως τώρα. Μεταξύ 2007-2009 τα «κόκκινα σημαιάκια» ήταν 13 και μεταξύ 2003-2009 ήταν 17,5… Αντίθετα στο ξεπούλημα του Covid στια αρχές του 2020 τα κόκκινα σημαιάκια ήταν 5,5 και τότε ζήσαμε μία βίαιη και μεγάλη διόρθωση, αλλά το ράλι σαφώς δεν είχε κορυφώσει.

Όσο περισσότερα κόκκινα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διόρθωση που μετράει το σύστημα αυτό, που όμως δεν είναι φτιαγμένο για να αντιδρά γρήγορα. Αλλά η Citigroup σπεύδει να προτείνει αγορές και μάλιστα στην Ευρώπη…

Η πιο ενδιαφέρουσα αγορά είναι η Ευρώπη, λέει η Citi και οι αναδυόμενες αγορές σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη και οι ΕΜ είναι λιγότερο πιεσμένες από τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και η αγορά των ΗΠΑ έδειξε περισσότερες κόκκινες σημαίες (9/18) από ότι η Ευρώπη (6/18) ή οι αναδυόμενες αγορές (4,5/18)

Οι 18 παράγοντες που εξετάζει το εργαλείο συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, τσεκάρουν αποτιμήσεις, το κλίμα, τα πιστωτικά περιθώρια, τις καμπύλες αποδόσεων, τις ροές κεφαλαίων, τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη και τη χρηματοδοτική δραστηριότητα.

Η Bank of America όμως πουλάει Ευρώπη

Η Bank of America Global Research υποβαθμίζει τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε underweight  και βλέπει πτώση 5% του δείκτη Stoxx 600 στην Ευρώπη. Το σκεπτικό της είναι η μειωμένη ανάπτυξη.

«Αναμένουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης και πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Μετά την πτώση του δείκτη PMI της Ευρωζώνης κατά 2 μονάδες σε 53 μονάδες τον Μάιο, αναμένουμε περαιτέρω πτώση στις 49 μονάδες έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, ως απάντηση στο σοκ των τιμών της ενέργειας, τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών και την εξασθένιση της ώθησης από την επαναλειτουργία των οικονομιών, με τους κινδύνους να είναι πτωτικοί», αναφέρει ο οίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ