Ζητήματα που άπτονται των αμερικανικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, του τουρισμού, αλλά και της βιομηχανίας του κινηματογράφου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, το πρωί, στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και η βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Έρικα Όλσον.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη καθώς και για τη δυνατότητα που δίνεται για εμβάθυνση των ιστορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την πόλη», τόνισε η κ. Όλσον, η οποία για πρώτη φορά επισκέπτεται την Ελλάδα.

Ευχαρίστησε τον δήμαρχο για το θερμό καλωσόρισμα στον Δήμο και την πόλη, ανέφερε ότι συζήτησαν για τη στενή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Θεσσαλονίκης στη σφαίρα της οικονομίας, με ορισμένες από τις εταιρείες – κλειδιά, όπως τις χαρακτήρισε, μεταξύ των οποίων η Pfizer, η Deloitte και η Cisco να έχουν ήδη επενδυτική παρουσία στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

«Συζητήσαμε για την προοπτική μελλοντικών επενδύσεων σε ό,τι αφορά το πεδίο της ανάπτυξης, όχι μόνο στον τομέα του ΙΤ αλλά επίσης σ’ αυτούς της “ καθαρής ενέργειας” και της βιομηχανίας του κινηματογράφου, όπου νομίζω ότι θα δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα σύντομα», ανέφερε η κ. Όλσον και πρόσθεσε πως επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του τουρισμού σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να υποδεχόμαστε επενδύσεις και αυτό ακριβώς περιγράψαμε, τη Θεσσαλονίκη που αλλάζει, που αναπτύσσεται, που δημιουργούνται θέσεις εργασίας και χαρήκαμε που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε ούτως ώστε αυτά τα σημαντικά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, να γίνουν ακόμη περισσότερα».

Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αμερικανικές εταιρείες «που ήδη έχουν επιλέξει την περιοχή και την πόλη μας, τη Cisco, τη Pfizer, τη Deloitte», σημείωσε ότι συζήτησε με την κ. Όλσον για τα καινούρια κινηματογραφικά πρότζεκτ αλλά και τη βιομηχανία του κινηματογράφου ευρύτερα, «που επιλέγει την πόλη της Θεσσαλονίκης ως έναν χώρο για κινηματογραφήσεις», όπως επίσης και για την προοπτική στους τομείς του τουρισμού και της τεχνολογίας.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο να εκφράζει τη λύπη του που η Αμερικανίδα βοηθός ΥΦΥΠΕΞ δεν θα έχει την ευκαιρία να μείνει περισσότερο για να απολαύσει κάποια από τα ξεχωριστά εδέσματα και την κ. Όλσον να υπογραμμίζει, από την πλευρά της, την «παγκόσμια απήχηση» της γαστρονομίας της πόλης.

Η συνάντηση έκλεισε μουσικά, αφού ο δήμαρχος έβαλε στο Jukebox που έχει στο γραφείο του το τραγούδι «Αν θυμηθείς το όνειρό μου», σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με την Αμερικανίδα βοηθό ΥΦΥΠΕΞ να δείχνει πως απόλαυσε τη μουσική αυτή επιλογή.