Το top 10 με τις χώρες που έχουν τους ισχυρότερους στόλους το 2022 συνέταξε και παρουσίασε το Reporter Inside Information Magazine.

Αναλυτικά

1. Ιαπωνία

Η Ιαπωνία σκαρφάλωσε ξανά στην 1η θέση (από 2η το 2021), με συνολικά assets  196,6 δισ. δολαρίων. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά την αξία LNG με Bulkers (53,5 δισ. δολάρια), Reefers, Small Dry (8,8 δισ.), LPG (8,7 δισ.) και Vehicle Carriers (22 δισ.).

2. Κίνα

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κίνα, η οποία πάντως διατήρησε την 1η θέση φέτος ως προς τον αριθμό των πλοίων που κατέχει, με συνολικά 6.908 πλοία και αξία στόλου 190,1 δισ.. Η Κίνα κατέχει τον μεγαλύτερο στόλο containerships, τόσο σε πλοία όσο και σε αξίες.

Η Κίνα κατέχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό tankers. Κατόπιν τούτων, η πρόσφατη άνοδος των ναύλων και των αξιών των πλοίων ανέβασε την Κίνα στη 2η θέση ως προς την αξία του στόλου, αυξημένη κατά 15 δισ. σε σχέση με το 2021.

3. Ελλάδα

Η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στην 3η θέση τόσο σε αξία (158,97 δισ. δολάρια) όσο και σε μέγεθος στόλου. Στα Tankers, η Ελλάδα έχασε την πρωτιά από την Κίνα, που έχει 1.466 πλοία και η χώρα μας 1.461. Η αξία των tankers βέβαια είναι η υψηλότερη παγκοσμίως και αγγίζει τα 56,2 δισ. δολάρια.  Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη ζήτηση, παράλληλα με τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων αυξήθηκαν κατά 14% έως 86% σε VLCC, Suezmaxes και Aframaxes από την αρχή του έτους.

Η Ελλάδα είναι επίσης η ιδιοκτήτρια του δεύτερου πιο πολύτιμου στόλου πλοίων μεταφοράς LNG αξίας 29,1 δισ. δολάρια.

4. ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρέμειναν στην 4η θέση με συνολικό ενεργητικό 98,6 δισ. δολάρια. Από τη συνολική αξία του ενεργητικού, τα 54 δισ. προέρχονται από κρουαζιερόπλοια. Οι ΗΠΑ είναι επίσης κορυφαίοι ιδιοκτήτες στον τομέα RoRo, με τον μεγαλύτερο στόλο από άποψη αξίας (2,3 δισ. δολάρια). Ωστόσο, με 38 πλοία, οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες σε μέγεθος στόλου μετά την Ιαπωνία που κατέχει 82 πλοία.

5. Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη παρέμεινε και το 2022 στην 5η θέση  με αξία στόλου περίπου 80,3 δισ. δολάρια και 4η θέση σε αριθμό πλοίων. Από την αρχή του έτους, η Σιγκαπούρη επένδυσε μεγάλα κεφάλαια στον τομέα των containerships και προέβη σε 49 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, αυξημένες κατά 63% από έτος σε έτος.

6. Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα μεταπήδησε φέτος στην 6η θέση, περνώντας τη Γερμανία. Η αξία του στόλου της ανέρχεται πλέον σε 65,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 8 δισ. σε σχέση με το 2021.

Οι επενδύσεις της Νότιας Κορέας στον τομέα του LNG συνεχίζουν να αποδίδουν, με τις αξίες για τέτοια πλοία να αυξάνονται έως και 19% μέσα στο έτος. Παράλληλα η χώρα έχει διατηρήσει βασική θέση ως παγκόσμιος εξαγωγέας οχημάτων.

7. Γερμανία

Η θέση της Γερμανίας το 2022 ήταν η 7η, με συνολική αξία στόλου 64,3 δισ. δολάρια. Ένα μεγάλο μέρος του στόλου της αποτελούνταν πάντα από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και αυτή τη στιγμή κατατάσσεται 2η σε αριθμό πλοίων.

Τα πλοία μεγέθους Post Panamax έχουν μειώσει τα κέρδη τους στα 71.500 δολάρια /ημέρα.

8. Νορβηγία

Η Νορβηγία κέρδισε δύο θέσεις το 2022, και από τη 10η βρέθηκε στην 8η θέση, με συνολική αξία στόλου στα 56,7 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις στον τομέα Small Dry. Οι συναλλαγές αγοραπωλησιών για αυτόν τον τομέα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 39% σε ετήσια βάση.

9. Ηνωμένο Βασίλειο

Χαμένο και το Ην. Βασίλειο που βρέθηκε το περασμένο έτος στην  9η θέση, με αξία στόλου στα 54 δισ. δολάρια. Τα κέρδη σε Bulker και Container μειώθηκαν και για τον λόγο αυτό τα συγκεκριμένα πλοία έχασαν αρκετό μέρος της αξίας τους.

10. Ελβετία

Έκπληξη αποτέλεσε η νεοεισερχόμενη στη λίστα Ελβετία. Οι έξυπνες επενδύσεις σε containerships έφεραν την χώρα για πρώτη φορά στο top 10 της λίστας με συνολική αξία στόλου στα 54 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η MSC απέκτησε 78 νέα πλοία.