Το 2024 είναι η χρονιά του Δράκου του Ξύλου κατά τους Κινέζους. Σύμφωνα με την Κινεζική μυθολογία, οι Δράκοι είναι oυράνια πλάσματα που κινούνται μεταξύ ουρανού και γης και έχουν τεράστιες δυνάμεις, τόσο μεγάλες, που μπορούν να ελέγχουν τον άνεμο και τη βροχή, να πετούν στον ουρανό, να εκτρέπουν θάλασσες.
Στην πραγματικότητα, το 2024 είναι ένα έτος που φέρνει τεράστιες προκλήσεις για τον κόσμο που ζούμε. Τέσσερις βασικοί παράγοντες θα μπορούσαν να καθορίσουν εν πολλοίς τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας για την παγκόσμια κοινότητα: oικονομική κρίση, γεωπολιτικές εξελίξεις, υπερθέρμανση του πλανήτη και «επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα ζητήματα που κυριαρχούν.
Δύο εξ αυτών αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της ναυτιλίας.
Το ερώτημα αν υπάρχει επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη ή όχι είναι υπό συζήτηση, παρ’ όλ’ αυτά δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι η ΑΙ έχει γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο θέμα συζήτησης σε καθημερινή βάση, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι πρόκειται να λύσει όλα μας τα προβλήματα. Στη ναυτιλία, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα φορτία ούτε να συρρικνώσει τους στόλους, επομένως δεν προβλέπεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ναυτιλιακή αγορά. Η μόνη αγορά που θα επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιθανώς η αγορά εργασίας στη ναυτιλία με νέες δεξιότητες να απαιτούνται και με κάποιες θέσεις να χάνονται.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα ζήτημα που διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο στόχος απαλλαγής των οικονομιών από τις εκπομπές Co2, ένας στόχος που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Τουναντίον. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να εφαρμοστούν κι άλλες πολιτικές από τις κυβερνήσεις, ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι θα επηρεάσουν αισθητά τη ναυτιλιακή αγορά, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα.
Η γεωπολιτική κατάσταση σήμερα, είναι πιθανώς χειρότερη από ποτέ, την περίοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος παράτασης του πολέμου Ισραήλ-Γάζας. Το Ισραήλ χάνει γρήγορα τη διεθνή υποστήριξη που είχε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και ίσως επιδιώξει να ανακτήσει αυτή την υποστήριξη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, το Ιράν βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης έχοντας δει το ΑΕΠ του να συρρικνώνεται κατά 40% από το 2012. Η χώρα ενδεχομένως να επιδιώξει να εφαρμόσει τη θεωρία της εκτροπής του πολέμου και των εδαφικών συγκρούσεων σύμφωνα με την οποία αντιδημοφιλείς ηγέτες δημιουργούν κρίσεις εξωτερικής πολιτικής για να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού.
Ένα τελευταίο εύλογο σενάριο συνιστά την εκδήλωση μιας οικονομικής κρίσης που θα μπορούσε να συμβεί βραχυπρόθεσμα. Οι κύριοι λόγοι για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν η υπερβολική ρευστότητα που δημιουργήθηκε από το υπερβολικό χρέος, ενώ οι τράπεζες ήταν πολύ μεγάλες για να μπορούν να ελεγχθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Με ένα έναυσμα την αγορά υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ, ξέσπασε η οικονομική κρίση που “γκρέμισε” και αναδιαμόρφωσε τον κόσμο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.