Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, συμμετείχε, στο πλαίσιο του Global Innovation Summit, σε πάνελ με θέμα «Τhe Greek Competitiveness Story. Innovating out of crisis in finance».

Όπως επισήμανε, η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται αργά αλλά σταθερά και η χώρα εξελίσσεται σε χώρο υποδοχής ξένων επενδύσεων που έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2021 και 2022, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν από το μέσο όρο του 20% του ΑΕΠ, στο 40%.

Επιδιώκοντας να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και τις απώλειες που υπέστη κατά την κρίση, η Ελλάδα κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και από το 2019 ανήλθε κατά 11 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, κυρίως χάρη στην ισχυρές οικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις της.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ορατή σε όλο το φάσμα της οικονομίας και στηρίζεται σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που απέδωσαν παρά τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που καλείται να υπερβεί η χώρα προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της. Πρόκειται για προκλήσεις που σχετίζονται με τις επιδόσεις της οικονομίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα αλλά και των επιχειρήσεων.

«Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, και εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης θα είναι πιο ήπιες για την ελληνική οικονομία, όπως καταδεικνύουν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, καθώς υπάρχουν χαρακτηριστικά της οικονομίας που στηρίζουν θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα και την ανταγωνιστικότητά της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here