Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό. Η επικεφαλής της ΕΚΤ  Christine Lagarde εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη.

Οι νέες δηλώσεις Lagarde έγιναν κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία και οι προβλέψεις της ήταν σαφείς:
  • Βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας», όπως δήλωσε η ίδια απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν συγκεντρωθεί στην Πορτογαλία για το ετήσιο συνέδριό τους, με κεντρικό θέμα τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Η Eυρωζώνη αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πληθωρισμό 6,8% φέτος — πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο που θα θέσει σε εφαρμογή, με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ.

Δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες και συγκεκριμένες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος του νέου μηχανισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here