Τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Tο πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια, το Targeted longer-term refinancing operations (TLTROs) έχει βοηθήσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Στα Ελληνικά τα TLTROs αναφέρονται ως “στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ)”.

Συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά – μη συμβατικά –  μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

  • Μέσω των TLTROs ή ΣΠΠΜΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ παρέχει πάμφθηνα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες προσφέροντας τους ένα επιπλέον κίνητρο για να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, στη ζώνη του ευρώ.

Είναι πλέον προφανές ότι τα TLTROs θα συνεχίσουν να αποτελούν το πιο σημαντικό στήριγμα της κερδοφορίας των Ελληνικών Τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν το πρόγραμμα TLTRO περισσότερο από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, σε σχέση με μέγεθος του Ενεργητικού τους.

  • Οι χρηματοδοτήσεις από το προγραμμα Targeted longer-term refinancing operations (TLTROs) αντιστοιχούν στο 11% του Ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Ακολουθούν οι Ιταλικές με 9,5% και οι Ισπανικές με 9,1%.

Σε απόλυτα ποσά, οι Γαλλικές Τράπεζες προηγούνται με 380 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι Ιταλικές με 367 δισ. €, οι Γερμανικές με 334 δισ.€  και οι Ισπανικές με 260 δισ.€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here