Κανείς δεν αναπτύσσει τόσο πολυσχιδής δραστηριότητες όσο ο Λιθουανός Αντάνας Γκουόκα.
Ο ανεξάρτητος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, που δηλώνει επίσης «επιχειρηματίας και επαγγελματίας παίκτης του πόκερ», επιδίδεται σε δεκαέξι διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, τις οποίες ασκεί παράλληλα με τα καθήκοντά του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.
Στη δεύτερη θέση των πολυάσχολων ευρωβουλευτών είναι η Γερμανίδα Ανγκέλικα Νίμπλερ από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) με 14 παράλληλες ενασχολήσεις, ενώ ακολουθεί η Μόνικα Χόλμαιερ, επίσης από την CSU, με 13. Γιατί όλα αυτά;
Οι ίδιοι οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι επιπλέον επαγγελματικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για να «διατηρούν την επαφή με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους». Αλλά πολλοί από τους ψηφοφόρους έχουν διαφορετική γνώμη. Πρώτον, γιατί τον χρόνο που επενδύει σε παράλληλες δουλειές ο ευρωβουλευτής εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τον αφιερώσει στη δραστηριότητα εκείνη, για την οποία εξελέγη. Δεύτερον, γιατί κάποιες από τις παράλληλες δραστηριότητες μπορεί να είναι λόμπινγκ για οργανωμένα συμφέροντα.
Οι αντιφάσεις των ακροδεξιών
Η οργάνωση Transparency International δημοσίευσε πρόσφατα σχετική μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι «πρωταθλητές» στις παράλληλες δουλειές είναι οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην πολιτική ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF). Από τη Γερμανία συμμετέχει στην ομάδα αυτή ο Μάρκους Πρέτσελ, ο οποίος είχε εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), αλλά αποχώρησε για να ενταχθεί στο «Μπλε Κόμμα» που ίδρυσε η σύζυγός του, Φράουκε Πέτρυ, έχοντας επίσης αποσκιρτήσει από την AfD.
Στην ίδια πολιτική οικογένεια συμμετέχουν σήμερα το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας FPÖ, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και η ιταλική Λέγκα.
Είναι εντυπωσιακό ότι περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας, η οποία αρέσκεται να ασκεί κριτική στο «ευρωπαϊκό κατεστημένο» επιδίδονται σε παράλληλες δραστηριότητες. Και ενώ πριν από λίγα χρόνια η AfD επέκρινε τους βουλευτές άλλων κομμάτων, κατηγορώντας τους μάλιστα για «προσωπικό πλουτισμό», σήμερα ο Μάρκους Πρέτσελ είναι από τους μεγαλοεισοδηματίες του είδους, καθώς δηλώνει ετήσιες απολαβές 134.000 ευρώ από τις δουλειές του εκτός Κοινοβουλίου. Παράλληλες δραστηριότητες εμφανίζει και το 37% της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (ΕΛΚ), ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (36%) καταγράφεται στην «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας» (EFDD), όπου πρωτοστατεί ο Βρετανός Νάιτζελ Φαράζ, γνωστός επικριτής και αυτός του ευρωπαϊκού «κατεστημένου».
Transparency International: Ναι μεν, αλλά…
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές της ομάδας ENF επιδίδονται σε παράλληλες δραστηριότητες
Η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς Transparency International επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα επιλήψιμη μία παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα για έναν βουλευτή, ούτε υποκρύπτει εξ΄ ορισμού σύγκρουση συμφερόντων. Ωστόσο προειδοποιεί ότι διαφαίνονται σοβαροί κίνδυνοι «όταν τα έσοδα είναι υψηλά, όταν οι εργοδότες είναι λομπίστες και οργανωμένα συμφέροντα ή όταν οι παράλληλες δραστηριότητες αρχίζουν παράλληλα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου». Τρεις ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών η πρώην Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, εργάζονται σήμερα για οργανώσεις που έχουν καταχωρηθεί και επισήμως στο μητρώο λόμπινγκ της ΕΕ.
Με κριτήριο την εθνικότητα τα υψηλότερα παράλληλα εισοδήματα από παράλληλες δραστηριότητες λαμβάνουν οι Γάλλοι (συνολικά 4,6 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί (2,6 εκ.) και οι Γερμανοί (1,4 εκ.). Συνολικά ένας στους τρεις ευρωβουλευτές ασκεί τουλάχιστον μία παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Πηγή: Deutsche Welle