Στο εσωτερικό η επιτυχία της έκδοσης της ελληνικής 15ετίας με χαμηλό κουπόνι και η μεγάλη υπερκάλυψη από πλευράς συγκέντρωσης κεφαλαίων και η αναβάθμιση από την Fitch δεν είχε αντίκρισμα στο Χρηματιστήριο.
Οι «γεμάτες» αποτιμήσεις σε πολλούς σημαντικούς κλάδους για την πορεία του Γενικού Δείκτη και οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν βοήθησαν στο να βγουν αντισώματα που θα αναχαίτιζαν την επιδημία των πωλήσεων με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη του μήνα σε μία εβδομάδα αδιάλειπτης πτώσης. Ωστόσο οι εισροές προς την θεσμική διαχείριση συνεχίστηκαν καθώς άλλα 22,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε προς τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού.
Ενδεχομένως η προέλευση των πωλήσεων στο ΧΑ συνδέεται με μια γενικότερη στάση αποστροφής ρίσκου που υπάρχει στο εξωτερικό η οποία λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής αγοράς δημιούργησε μεγαλύτερο πτωτικό ίχνος.
- Επομένως στην παρούσα φάση, ο διεθνής παράγοντας είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία και η αποφασιστική αφορμή για το γύρισμα της αγοράς θα έχει την βάση του στις ξένες αγορές.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθαρά πτωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών πρώτων εβδομάδων της χρονιάς. Η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό.
Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019. Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών.
Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Συμπερασματικά:
H διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων.
……………………………
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 03/02/2020