του Λουκά Παπαϊωάννου

Το χθεσινό sell off στο Ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ασθενή τεχνική αντίδραση μόλις δύο ημερών, επαναφέρει ενισχυμένα τα αρνητικά σενάρια της αγοράς.

Οι λόγοι εξωγενείς & ενδογενείς, δικαιολογούν την αυξημένη μεταβλητότητα και είναι πλέον εμφανείς σε όλο και περισσότερους επενδυτές, ξένους & εγχώριους, Θεσμικούς και ιδιώτες.

Οι προφανείς χρηματιστηριακοί εχθροί που βρίσκονται προ των πυλών & ενισχύονται είναι :

  • η δραματική κλιμάκωση του μεταναστευτικού, που με την βοήθεια του «ιδανικού γείτονα μας», φαίνεται πως θα συνεχίσει να απασχολεί πολύτιμους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό & υλικά, σε μια περίοδο που δεν περισσεύει τίποτα. Αν και η αντίδραση του Ελληνικού κράτους ήταν άμεση & ενδεδειγμένη, η βοήθεια από τους συμμάχους περιορίζεται περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο, παρά σε απτά και σημαντικά δείγματα υποστήριξης προς το παρόν. Η αντιμετώπιση & επώδυνη επίλυση του μεταναστευτικού φαίνεται ότι θα τραβήξει χρονικά, παράγοντας σημαντικό κόστος για την Ελλάδα & την οικονομία της.
  • Η συνεχιζόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων του corona virus, παρότι αναμενόμενη και μέχρι τώρα ικανοποιητικά αντιμετωπίσιμη, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και τις αρνητικές παρενέργειες στην Ελληνική οικονομία & στις επιχειρήσεις. Αν και μέχρι τώρα διατηρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως φάνηκε στην περίπτωση των ασθενή από την Ηλεία.

Όμως εκτός από τους εμφανείς εχθρούς υπάρχουν και οι αφανείς εσωτερικοί εχθροί της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

  • Η ρηχότητα και ο έλεγχος της αγοράς – σχεδόν αποκλειστικά – από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια,  αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας αγοραστικής δύναμης, κυρίως από Ελληνικά Θεσμικά χαρτοφυλάκια, αποτελεί το ένα σκέλος των αιτιών της υπέρ απόδοσης στην πτώση.
  • Επιπλέον τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες, οι καθυστερήσεις & αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της χώρας, μετά  το τέλος της μετεκλογικής περιόδου χάριτος άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις για άλλη μια φορά επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο που μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του συστήματος.  Όμως και τα Ελληνικά ομόλογα δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τις παρενέργειες όλων των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύοντας τις  αποδόσεις τους σήμερα σε όλη την καμπύλη, με το 10-ετές να προσεγγίζει το 1,30%.

Το φαινόμενο των αυξημένων όγκων συναλλαγών σε πτωτικές συνεδριάσεις, όπως οι σημερινοί, αλλά και το γεγονός ότι σε όλους τους βασικούς δείκτες αλλά και σε πληθώρα μετοχών, έχει διασπαστεί ο Κινητός εκθετικός μέσος όρος 200 ημερών, αποτελεί άκρως αρνητικό στοιχείο για την μέσο & μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο Γενικό Δείκτη, μετά την διάσπαση του ΚΜΟ expo 200 (853,48),  τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στα πρόσφατα χαμηλά των 715 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 700 & 680 μονάδες.  Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 780, 800, & 820 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των  1825-1830 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1800 & 1785 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1920, 1980 & 2040 μονάδων. Η ζώνη των 2100 μονάδων αποτελεί πλέον  σημαντική αντίσταση, μαζί με τον ΚΜΟ expo 200 ημερών (2146 μον.).

Συμπερασματικά:

  1. Η εικόνα της αγοράς παραμένει  απογοητευτική και θα χρειαστεί χρόνος για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα  θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές. Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες αγορές που αρχίζουν να μετρούν τις δικές τους απώλειες από την επίδραση το corona virus, μαζί με τον φόβο και τον πανικό, που επιδρά καταλυτικά σε όλα τα επενδύσιμα προϊόντα.
  2. Όμως τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες , αρκεί κανείς να μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις ,εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, προσπαθώντας να αγοράσει με την βοήθεια των επενδυτικών του συμβούλων, σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα και κάνοντας σωστή χρήση τεχνικών stop loss. Ήδη αρκετές εταιρίες εμφανίζουν αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις με στοιχεία 2019.
  3. Συνεπώς οχυρωθείτε, βρείτε τις γραμμές αμύνης του χαρτοφυλακίου σας και επιλέξτε προσεκτικά που & πότε θα καταναλώσετε τα (ρευστά) πυρομαχικά σας, που θα έπρεπε να είχατε προμηθευτεί σε καλύτερες αποτιμήσεις…

 

{Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ είναι Οικονομολόγος/ Corporate Advisor Mc Banking & Finance}