Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, τμήματα αναλύσεων και investment banking
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες προοπτικές, εστιάζονται στην προσπάθεια αναβάθμισης της κεφαλαιαγοράς και προσέλκυσης νέων κεφαλαίων. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν τα θετικά μηνύματα από τις εισηγμένες εταιρείες, που αναμένεται να συνεχίσουν τη βελτίωση των μεγεθών τους, με οδηγούς τον τραπεζικό κλάδο, τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, τις εταιρείες πληροφορικής, τις εξαγωγικές εταιρείες, καθώς και επιχειρήσεις από διάφορους άλλους κλάδους.
Κατά γενική ομολογία, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι ελληνικές εταιρείες έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις σε όρους P/E και P/BV και θεωρούνται οι φθηνότερες από το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών, με ελπιδοφόρες προοπτικές.
Παρά τις, συνολικά, ευνοϊκές προϋποθέσεις συνέχισης του δομικού ράλι, το ΧΑ συνεχίζει να ταλανίζεται από παθογένειες, τις οποίες καλείται να υπερβεί ώστε να πορευθεί με επιτυχία προς το μέλλον.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολλές, όπως προκύπτει από όσα αναφέρουν, στη συνέχεια, παράγοντες του χώρου. Ενδεικτικά, αναφέρονται η συγκέντρωση των συναλλαγών σε λίγους τίτλους, ο μικρός αριθμός ενεργών κωδικών ιδιωτών επενδυτών, το χαμηλό free float πολλών εισηγμένων κ.ά. Ταυτόχρονα, το προσεχές διάστημα, η χρηματιστηριακή αγορά και οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και κανονιστικές αλλαγές.
Σημειώνεται ότι, σήμερα, δραστηριοποιούνται 39 ΑΧΕ στο ΧΑ, καθώς ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης δεκαετίας, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα και, αναμφίβολα, επηρέασε αρνητικά και την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ