Σε νέα υψηλά έτους το Ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ, σε προθεσμιακές καταθέσεις στράφηκαν 3,7 δισ.€ ενώ κατά-σχεδόν- 300 εκατ.€ υπολογίζονται οι καθαρές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Απολογισμός θετικός- σύμφωνα με στοιχεία Απριλίου- καταδεικνύοντας αφ’ ενός την αναζήτηση επενδυτικών επιλογών αφ’ ετέρου την αυξημένη εμπιστοσύνη “ξένου και εγχώριου κεφαλαίου” προς την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Το ενδιαφέρον είναι πως, η τάση αυτή καταγράφεται στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, δλδ πριν τον εκλογικό Μάϊο.
Συγκεκριμένα όπως σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος, το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται (εβδομάδα 2-5 Μαϊου) στα 12,496 δισ. € με τις εισροές να ξεπερνούν τα 1,613 δισ.€ από την αρχή του έτους.
  • Το μεγαλύτερο μέρος επενδύεται σε Αμοιβαία Κεφάλαια  ομολογιακού χαρακτήρα-με αυξημένο το μερίδιο των ελληνικών-έμπρακτη εκδήλωση εμπιστοσύνης στο “ελληνικό χρέος” με ενδεικτικό το 4,101% του 10ετούς GR10Y έναντι 4,205% του αντίστοιχου ιταλικού IT10Y.
Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα έχουν “κλειστεί” κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3,7 δισ.€ σε προθεσμιακές καταθέσεις (από 229 εκατ.€ που είχαν μεταφερθεί τον Δεκέμβριο) με δέλεαρ την αύξηση του επιτοκίου (στο 1,83% το Μάρτιο από 1,04% τον Φεβρουάριο, μεσοσταθμικά).
Ενίσχυση και με την…βούλα της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς οι καταθέσεις νοικοκυριών-επιχειρήσεων τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 2,979 δισ.€ εν μέρει ενισχυμένες και από τουριστικές εισροές.
Αυξημένες εμφανίζονται και οι καθαρές εισροές σε εισηγμένες στο ΧΑ, προσεγγίζοντας τα 300 εκατ. ευρώ (260 εκατ.€ στο 3μηνο) με τους ξένους (και “ξένους”) να ανεβάζουν έτι περισσότερο τη συμμετοχή τους στο 66% της συνολικής αποτίμησης  (στα 77,5 δισ.€ με τιμές Παρασκευής 5/5).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here