της Ελενας Ερμείδου
Με τα αεροπλάνα στην ξηρά, τις αεροπορικές να περιμένουν το αύριο και κάποιες και κρατικά πακέτα ενίσχυσης, τα ξενοδοχεία να έχουν κατεβάσει ρολά, τους τουριστικούς πράκτορες να ψάνονται χωρίς να ξέρουν αν την επόμενη δεν θα βαρέσουν κανόνι, τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας αν αλλάζουν, το μοντέλο Airbnp να κλειδωνίζεται, τα εργασικά – ασφαλιστικά να αλλάζουν, το μοντέλο των τουριστικών ασφαλίσεων θα παραμείνει ίδιο;
Οι καλύψεις του χτες θα είναι και του αύριο, ποια θα είναι η χρησιμότητα τους; Και αν οχι, έχει σκεφτει κανείς από τον κλάδο των ασφαλειών ποιες θα είναι οι νέες, ποια τα χαρακτηριστικά τους, το εύρος τους, θα είναι πρόσθετες ή στις βασικές πολιτικές;
Πώς θα λειτουργήσει το bancassurance;
Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΞΕΕ ο πρόέδρος του Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι 65 % των μελών του θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).
Το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.
Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις.
Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.
Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1 % του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1.29 δις. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δις. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό το ΞΕΕ πρότεινε 5 κατηγορίες μέτρων οι οποίες επιμερίζονται ως εξής :
- Υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη.
- Φορολογικά.
- Εργασιακά.
- Τραπεζικές ρυθμίσεις.
- Επιμέρους στοχεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.