Οι εξελίξεις έως το 2030 αναμένονται σημαντικές και οι προοπτικές για τους επαγγελματίες και την ιδιωτική ασφάλιση επίσης μεγάλες, σε έναν κλάδο με πολύ υψηλή αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με την ίδια την αγορά, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ισχύσουν και στη χώρα μας οι περίπου 20 υποχρεωτικές ασφαλίσεις οι οποίες εφαρμόζονται στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και είναι νομοθετημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κοινός στόχος όλων έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη. Υπό αυτό το πρίσμα, το φετινό Insurance Conference της ETHOS MEDIA έρχεται να μιλήσει για όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.
O κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή απηύθυνε στο πλαίσιο του συνεδρίου θεσμικό χαιρετισμό όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Έκανε αναφορά στο νέο χαρτοφυλάκιο Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές που έχει ενσωματωθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όπως είπε: “Δημιουργήσαμε ένα νέο χαρτοφυλάκιο κυβερνητικής πολιτικής, καθώς ανταποκριθήκαμε στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα και ουσιαστικά το πρέπει κράτος να χτίσει μια νέα εθνική στρατηγική για να ανταπεξέλθει.
Η εθνική στρατηγική κινείται πάνω σε 3 άξονες.
-1ος άξονας είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη
-2ος αξονας είναι η Πολιτική Προστασία για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η πρόληψη
-3ος άξονας είναι η κρατική αρωγή
Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο και το δημιουργήσαμε με νόμο. Είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ στη συνέχεια ενσωματώσαμε και τους αγρότες. Διαμορφώσαμε την πρώτη αρωγή, την προκαταβολή, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα για γρήγορες αποζημιώσεις, δημιουργήθηκε η επιτροπή Κρατικής Αρωγής για την υλοποίηση των μετρων στήριξης. Και βέβαια έχουμε τη νέα Γενική Γραμματεία στο υπουργείο. Αυτές είναι οι 5 βασικές κινήσεις που κάναμε και τώρα είμαστε στην έκτη.
Για να σας δώσω μια εικόνα του έργου που έχει γίνει, το 2015-2017 οι επιχειρήσεις που έλαβαν το 30% των αποζημιώσεων που δικαιούνταν ήταν 200. Το 2022 έφτασαν τις 4.500, σε ένα μόλις έτος με την κάλυψη να φτάνει στο 70%.
Είμαστε στην 6η κίνηση, που συζητάμε αυτές τις μέρες στη Βουλή. Είναι μια νέα πρωτοβουλία που αφορά και την ιδιωτική ασφάλιση, παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κρατικής αρωγής, αφορά παρεμβάσεις για τη στεγαστική συνδρομή που πλέον καλύπτουμς όλο το εύρος της ζημιάς, τις αποζημιώσεις, τα περιουσιακά των επιχειρήσεων, και αφορά και τους αγρότες.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας τριλογίας νομοθετικής. Πρώτο κομμάτι αυτής της τριλογίας είναι η ίδρυση Παρατηρητηρίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, στόχος είναι η δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής ώστε να συμπορευτεί η κρατική αρωγή μαζί με την ιδιωτική ασφάλιση αρμονικά.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια η προσέγγιση δεν θα είναι market based, θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια ασφλαλιστική κουλτούρα. Δεν είναι εύκολο εάν η προσέγγιση είναι επικεντρωμένη μόνο σε όρους αγοράς. Την επόμενη περίοδο περιμένουμε και από τις ασφαλιστικές να επιδείξουν μια υπεύθυνη κοινωνική στάση. Τα επόμενα χρόνια το κράτος θα αρχίσει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να συνεισφέρουμε προκειμένου η κοινωνία να σηκώνεται στα πόδια της μετά από καταστροφές.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι