*της Χρ. Αλεξανδροπούλου, Cluster Manager, South East Europe, Security & Market Safety, Παπαστράτος-Philip Morris International

Είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι συντελείται πρόοδος καθημερινά, ίσως πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε, αλλά προχωράμε μπροστά. Το θετικό είναι ότι μετά το κίνημα #MeToo, βλέπουμε πρόοδο σε θέματα που μέχρι πρότινος παρέμεναν ταμπού, κρυμμένα… Και ίσως, τώρα, που βγαίνουν στην επιφάνεια, η πρόοδος να επισκιάζεται από τη στεναχώρια μας μπροστά στην έκταση των φαινομένων. 

Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι δεν προχωράμε μπροστά στα θέματα της έμφυλης ισότητας, της έμφυλης βίας, της εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, του σεξισμού και του μισογυνισμού. Σημαίνουν, απλώς, ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα και ότι δεν έχουμε το περιθώριο να θεωρούμε τίποτα αυτονόητα κεκτημένο και δεδομένο. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τη γυναικεία απασχόληση, τόσο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσο και της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, βλέπουμε ότι, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε στην Ελλάδα σαφής στρατηγική σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του συστήματος και την υποστήριξη περισσότερων γυναικών για να φτάσουν στις θέσεις αυτές. Αυτό όμως άρχισε, πριν λίγα χρόνια και σταδιακά, να αλλάζει. 

Η Philip Morris International διεθνώς και η «Παπαστράτος» στην Ελλάδα είναι οι πρώτες εταιρείες που έχουν λάβει την πιστοποίηση από το Equal Salary Foundation, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για ίσες αμοιβές για την ίδια εργασία μεταξύ των δύο φύλων. Η πρόσφατη βράβευσή μας ως του Πιο Ελκυστικού Εργοδότη στην Ελλάδα από τη Randstad αλλά και η ανακήρυξή μας το 2023 σε Κορυφαίο Εργοδότη για 9η συνεχή χρονιά από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute επιβεβαιώνουν ότι η «Παπαστράτος» δεν είναι απλά άλλος ένας καλός εργοδότης, αλλά ένας διαχρονικός εργοδότης επιλογής, που εστιάζει στη δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος ισότητας και συμπερίληψης και εμπνέει τους ανθρώπους να εξελίσσονται διαρκώς. 

Ποια θεωρείτε ότι είναι, σήμερα, τα σημαντικότερα εμπόδια και προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην επαγγελματική της ανέλιξη στη χώρα μας;

Είναι η εξισορρόπηση των προτεραιοτήτων και των απαιτήσεων στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή, μια κατάσταση δύσκολη και απαιτητική, αλλά και μια ισορροπία που δημιουργείται από εμάς τις ίδιες, ανάλογα με την προσωπικότητά μας. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι προκαταλήψεις λόγω φύλου, η εταιρική κουλτούρα και η έλλειψη υποστήριξης είναι τα βασικά εμπόδια που οι ίδιες οι γυναίκες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σήμερα όσον αφορά την επαγγελματική τους ανέλιξη. 

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι, ενώ σημειώνεται πρόοδος και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, σε πανευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, οι γυναίκες συνεχίζουν να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες επαγγελματίες στην Ελλάδα να εμφανίζουν πολλές φορές μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένη διστακτικότητα, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στις φιλοδοξίες τους. Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το γεγονός ότι οι 5 στις 10 νέες γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει διακριτικές συμπεριφορές στο εργασιακό τους περιβάλλον, με πιο συχνές από αυτές να αναδεικνύονται το mansplaining και το bullying, οι άμεσες και έμμεσες διακρίσεις υπέρ των ανδρών, αλλά και η απόρριψη εξαιτίας εγκυμοσύνης ή μητρότητας. 

Εμείς οι γυναίκες που κατέχουμε ρόλους ευθύνης πρέπει να δώσουμε πίσω στην επόμενη γενιά, όπως κάνω και εγώ μέσω της ASIS Women In Security και του οργανισμού Lean In, που ιδρύθηκε από την επικεφαλής της Facebook, Sheryl Sandberg, το 2013, όπου εδώ και τρία χρόνια ηγούμαι του τοπικού Circle για Women In Security. Η ASIS έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Γυναικών και εδώ στην Ελλάδα είμαι υπεύθυνη για το Women In Security Νetwork, έχοντας λάβει την υποτροφία της ASIS για την Ελλάδα στο Global GSX Conference (Global Security Exchange) στο Σικάγο. 

Μια συμβουλή που θέλω να δώσω στις γυναίκες είναι: να μην προσαρμόζετε τους τρόπους που κάνετε τα πράγματα για να εντυπωσιάσετε τους άνδρες συναδέλφους σας, αφού οι διαφορές μας είναι αυτό που μας βοηθάει να πετύχουμε. Η επιτυχία οποιουδήποτε έργου είναι η ικανότητα των μελών να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ομάδας. Η πολυμορφία σε μια ομάδα δημιουργεί μεγαλύτερη δημιουργικότητα και νέες προσεγγίσεις, για να εξετάσει το ίδιο πρόβλημα με νέο τρόπο. 

Ο John F. Kennedy Jr. είπε κάποτε: «Η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής. Και εκείνοι που κοιτάζουν μόνο στο παρελθόν ή στο παρόν είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το μέλλον». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here