Το Bitcoin έχασε περίπου το 58% της αξίας του το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το 2011.

Το χειρότερο τρίμηνό του από το 2011 διένυσε το bitcoin, καθώς και τον χειρότερο μήνα στην ιστορία του.Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχασε περίπου το 58% της αξίας του το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαφανιστεί από ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων. Εν μέσω χάους, οι εταιρείες crypto ανακοίνωσαν απολύσεις και η βιομηχανία κινείται προς την ενοποίηση μέσω εξαγορών. Ακολουθούν πέντε σημεία που σημάδεψαν τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων το περασμένο τρίμηνο.

1. Μακροοικονομική πίεση

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε δύο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Αυτό πυροδότησε φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Έχει επίσης πλήξει τις μετοχές, ιδίως τα brands τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 22,4% για το δεύτερο τρίμηνο, η χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το 2008.

Το Bitcoin έχει στενά συσχετιστεί με την κίνηση των τιμών των χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ. Το ξεπούλημα μετοχών έχει επηρεάσει το bitcoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων καθώς οι επενδυτές απορρίπτουν επικίνδυνα assets.

2. Κατάρρευση του TerraUSD

Το πρώτο σημαντικό επεισόδιο το περασμένο τρίμηνο ήταν η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin terraUSD και του αδελφού token luna που προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία.

To stablecoin είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος που συνήθως συνδέεται με ένα πραγματικό asset. Το TerraUSD, ή UST, υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ. Ορισμένα stablecoins υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα. Αλλά το UST διέπεται από έναν αλγόριθμο και ένα πολύπλοκο σύστημα burning και minting νομισμάτων.

Αυτό το σύστημα απέτυχε. Το TerraUSD έχασε τη σύνδεσή του σε δολάρια και οδήγησε στην κατάρρευση του σχετικού συμβολικού luna.

Το συμβάν αυτό είχε αντίκτυπο στον κλάδο και οδήγησε σε αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως στα hedge funds κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital, τα οποία είχαν έκθεση στο terraUSD.

3. Ο lender Celsius διακόπτει τις αναλήψεις

Ο δανειστής Crypto currecies, Celsius, διέκοψε τις αναλήψεις για τους πελάτες του τον Ιούνιο. Η εταιρεία πρόσφερε στους χρήστες αποδόσεις άνω του 18% εάν κατέθεταν κρυπτονομίσματα στο Celsius. Στη συνέχεια, δάνεισε αυτά τα χρήματα σε επενδυτές στην αγορά crypto που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλό επιτόκιο για να δανειστούν τα χρήματα.

Αλλά η πτώση των τιμών έθεσε αυτό το μοντέλο εν κινδύνω. Η Celsius ανέφερε τις «ακραίες συνθήκες της αγοράς» ως τον λόγο για την παύση των αναλήψεων.

Την Πέμπτη, δήλωσε ότι λαμβάνει «σημαντικά μέτρα για τη διατήρηση και την προστασία των assets και τη διερεύνηση επιλογών που είναι διαθέσιμες σε εμάς».

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν «την επιδίωξη στρατηγικών συναλλαγών καθώς και την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών μας, μεταξύ άλλων τρόπων».

4. Εκκαθάριση τoυ Three Arrows Capital

Το Three Arrows Capital είναι ένα από τα πιο σημαντικά hedge funds που επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Η εταιρεία, γνωστή και ως 3AC, που ξεκίνησε από τους Zhu Su και Kyle Davies, είναι γνωστή για τα ανοδικά στοιχήματα υψηλής μόχλευσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η 3AC είχε έκθεση στο κατεστραμμένο αλγοριθμικό stablecoin terraUSD και το αδελφό token luna.

Οι Financial Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι οι δανειστές κρυπτονομισμάτων BlockFi και Genesis με έδρα τις ΗΠΑ ρευστοποίησαν ορισμένες από τις θέσεις της 3AC. Η 3AC είχε δανειστεί από το BlockFi, αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο margin call.

Το margin call είναι μια κατάσταση στην οποία ένας επενδυτής πρέπει να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια για να αποφύγει ζημιές σε μια συναλλαγή που πραγματοποιείται με δανεικά χρήματα.

Στη συνέχεια, η 3AC αθέτησε ένα δάνειο αξίας άνω των 660 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Voyager Digital.

Ως αποτέλεσμα, η Three Arrows Capital έπεσε σε εκκαθάριση, σύμφωνα με το CNBC.

Η περίπτωση του CoinFlex

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων CoinFlex διέκοψε τις αναλήψεις πελατών τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο «ακραίες συνθήκες αγοράς» και τον αρνητικό αντίκτυπου από τον λογαριασμό ενός πελάτη του.

Η CoinFlex ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης, που όπως ισχυρίζεται είναι ο υψηλού προφίλ επενδυτής Roger Ver, οφείλει στην εταιρεία 47 εκατομμύρια δολάρια. 

Ο Ver, ο οποίος έχει το παρατσούκλι “Bitcoin Jesus” λόγω των απόψεων που εξέφρασε για την αγορά  crypto στις πρώτες μέρες λειτουργίας της, αρνείται ότι χρωστάει χρήματα στην CoinFlex.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ