Χάσαμε το παγκόσμιο πάρτι. Τώρα ο πλανήτης αναζητά καταφύγια πριν την μεγάλη καταιγίδα…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι οικονομίες του πλανήτη είχαν την ευκαιρία να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να επουλώσουν τις πληγές που άφησε ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τεκτονικός σεισμός του 2008 και να διορθώσουν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου ήταν, ότι όλες σχεδόν οι μεγάλες οικονομίες μπήκαν σε κρίση, όλες μαζί ανέκαμψαν και απλώς η κάθε μία χωριστά φρόντισε να διορθώσει τις δικές της εγγενείς αδυναμίες ώστε να είναι προστατευμένη απέναντι στην επόμενη κρίση.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αυτή τη φορά -όχι όπως το 1929– έδρασαν συντονισμένα, κατέβασαν ή εκμηδένισαν τον κόστος του χρήματος και φρόντισαν από κοινού να περιορίσουν και να ελέγξουν τις εστίες της κρίσης.

Η Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια, ήταν απούσα σ’ αυτό το πάρτι. Κρατούσε την ομπρέλα της εσωστρέφειας και των σοσιαλιστικών αναζητήσεων με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και απόκρουση κάθε επενδυτικής προσπάθειας.

Σήμερα, για μία ακόμη φορά, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κινούνται πάλι σε απόλυτο συντονισμό.

Σε αντίστροφη όμως κίνηση. Όλες οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης ενώ η αγορά ακινήτων εκπέμπει σαφή μηνύματα ότι η φούσκα πρόκειται να σκάσει. Οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το χρήμα παραμένει εξαιρετικά φθηνό και η αφθονία του δημιουργεί επικίνδυνες στρεβλωτικές καταστάσεις..

Σήμερα οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά «συγχρονισμένης επιβράδυνσης». Οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν απρόθυμα στη χαλαρή νομισματική πολιτική γνωρίζοντας τους κινδύνους που κυοφορούνται. Τα μακροοικονομικά δεδομένα αλλά και οι δείκτες οικονομικού κλίματος επιδεινώνονται. Γι’ αυτό άλλωστε η παγκόσμια οικονομία σήμερα χαρακτηρίζεται από οικονομικό εθνικισμό, παράλογες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε., αισθητή επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, και αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.

Όλα δείχνουν ότι τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν κι ότι έρχεται καταιγίδα

Η Ελλάδα όμως αγνοεί -για μία ακόμη φορά- τα μηνύματα των καιρών. Αμέριμνη η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγαλεπήβολα σχέδια φθηνού δανεισμού και κρατικίστικης ανάπτυξης με λεφτά που με μεγαλοθυμία θα προσφέρουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη και οι αισιόδοξοι επενδυτές…

Την ίδια στιγμή η Γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με αναιμικούς ρυθμούς μόλις 0,8% φέτος  ενώ η ιταλική οικονομία έχει ήδη παγιδευτεί στη στασιμότητα.

Η Ευρωζώνη στο σύνολό της ετοιμάζεται για τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά εδώ στην Ελλάδα σχεδιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του +2,5% που δεν έχουμε δει ποτέ μετά το 2008.

Η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά κινείται κόντρα στο ρεύμα. Όταν οι άλλοι έτρεχαν εμείς οπισθοχωρούσαμε. Τώρα που αποφασίσαμε να επιταχύνουμε, οι άλλοι αναζητούν καταφύγια για να προστατευθούν από την καταιγίδα…

Ακριβώς την εποχή που έρχεται η μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here