Η παγκόσμια οικονομία 94 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα γράφημα

Μόλις τέσσερις χώρες – οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία – αποτελούν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου οικονομικού output με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους. Στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ των Η.Π.Α. είναι μεγαλύτερο από το συνδυασμένο ΑΕΠ 170 χωρών.

Πώς συγκρίνονται οι διαφορετικές οικονομίες του κόσμου; Στο γράφημα εξετάζεται το ΑΕΠ ανά χώρα το 2021, χρησιμοποιώντας δεδομένα και εκτιμήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

ΑΕΠ

Το ΑΕΠ αποτελεί τον γενικό δείκτη της οικονομικής παραγωγής μιας χώρας. Μετρά τη συνολική αγοραία αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, όπως ένα τρίμηνο ή έτος. Επιπλέον, το ΑΕΠ λαμβάνει υπόψη το προϊόν των υπηρεσιών που παρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση, όπως τα χρήματα που δαπανώνται για την άμυνα, την υγειονομική περίθαλψη ή την εκπαίδευση.

Σε γενικές γραμμές, όταν το ΑΕΠ αυξάνεται σε μια χώρα, είναι σημάδι μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που ωφελεί τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις (ενώ το αντίστροφο ισχύει για την πτώση).

Η παγκόσμια οικονομία: 50 κορυφαίες χώρες

Ακολουθεί η κατάταξη των 50 μεγαλύτερων χωρών ανά ΑΕΠ το 2021:

 

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες το 2021

Με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 123%, η οικονομία της Λιβύης εκτιμάται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο.

Το πετρέλαιο δίνει ώθηση στην ανάπτυξή της, με 1,2 εκατομμύρια βαρέλια να αντλούνται καθημερινά στη χώρα. Επιπρόσθετα, οι εξαγωγές και το νόμισμά της που βρίσκεται σε κάμψη είναι μεταξύ των πρωταρχικών παραγόντων πίσω από την ανάκαμψή του.

Rank Country Region
2021 Real GDP Growth (Annual % Change)
1 🇱🇾 Libya Africa 123.2%
2 🇬🇾 Guyana South America 20.4%
3 🇲🇴 Macao Asia 20.4%
4 🇲🇻 Maldives Asia 18.9%
5 🇮🇪 Ireland Europe 13.0%
6 🇦🇼 Aruba Caribbean 12.8%
7 🇵🇦 Panama Central America 12.0%
8 🇨🇱 Chile South America 11.0%
9 🇵🇪 Peru South America 10.0%
10 🇩🇴 Dominican Republic Caribbean 9.5%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here