Έκτη από το τέλος ανάμεσα σε 36 χώρες είναι η Ελλάδα στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για το 2019 στο πεδίο της φορολογικής ανταγωνιστικότητας. Κι ενώ είναι γνωστό πως η προσέλκυση επενδύσεων και κατ’ επέκταση η άνοδος της κατανάλωσης και ανάπτυξης στηρίζεται εν πολλοίς σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 28%, την ώρα που ο μέσος όρος των μελών του ΟΟΣΑ είναι στο 23,6%.

Η Ελλάδα λαμβάνει συνολική βαθμολογία 52,9 βαθμών, που την οδηγεί στην 30η θέση. Στον εταιρικό φόρο καταλαμβάνουμε την 29η θέση, στο φόρο εισοδήματος τη 18η, στο φόρο κατανάλωσης την 31η και σε εκείνον της ακίνητης περιουσίας την 28η.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό,  οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρούς περιορισμούς στο ύψος των λειτουργικών ζημιών, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις ζημιές για να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα του παρελθόντος.

Επιπρόσθετα, τροχοπέδη αποτελεί και ο υψηλός ΦΠΑ (στο 24%) που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τα θετικά σημεία

Μπορεί τα παραπάνω ν’ αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει και “ισχυρά χαρτιά”. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγει τον συντελεστή 15% στα μερίσματα που είναι χαμηλότερος του μέσου όρου (23,8%), αλλά και το γεγονός ότι η πολυπλοκότητα στη φορολόγηση της εργασίας είναι επίσης κάτω του μέσο όρου των κρατών- μελών του Οργανισμού.

Οι τελευταίοι των τελευταίων

Η επίδοση της χώρας μας ωστόσο δεν είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-  μελών της Ε.Ε. Η Πορτογαλία είναι στην 33η θέση, η Ιταλία στην 34η, η Πολωνία ακολουθεί στην 35η και η Γαλλία φιγουράρει στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατάταξης.

Αντιθέτως πρώτη σε φορολογική ανταγωνιστικότητα χώρα μεταξύ των 36 μελών του ΟΟΣΑ είναι η Εσθονία, με βαθμολογία 100 πόντων. Με διαφορά 14 πόντων ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Νέα Ζηλανδία, ενώ στα επόμενα σκαλοπάτια συναντάμε ακόμη δύο χώρες της Βαλτικής, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ελβετία.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, είναι στην 16η θέση και μία θέση χαμηλότερα βρίσκεται η Ιρλανδία, που άλλοτε ήταν περιβόητη (ή καλύτερα διαβόητη) για το λεγόμενο «φορολογικό ντάμπινγκ» έναντι των Ευρωπαίων γειτόνων της. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά χαμηλά, στην 25η θέση, ενώ κάτω του μέσου όρου είναι και η επίδοση των ΗΠΑ, που φιγουράρουν στην 21η θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here