Την περίοδο που έλαβε χώρα η κρίση χρέους της Ελλάδας, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη τόνισε ο Charles H. Dallara, εταιρικός σύμβουλος (Advisory Partner) του επενδυτικού ομίλου Partners Group και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκπροσώπησε τους επενδυτές κατά τη διαδικασία του PSI, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όπως σημείωσε ο κ. Dallara, «εκπροσωπώντας τις τράπεζες στη διαδικασία του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε να βρούμε μια βάση συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μια αναδιάρθρωση που θα δημιουργούσε μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα οφέλη από αυτή την ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δυστυχώς δεν ήταν πολύ σημαντικά, καθώς ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος πολιτικής αναταραχής, λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής που είχε υπογράψει η Ελλάδα (μνημόνια). Πιστεύω ότι το οικονομικό πρόγραμμα που είχε τότε υπογράψει η Ελλάδα με την λεγόμενη τρόικα (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ) δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο, έδινε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να δίνει έμφαση σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν πριν από 10 χρόνια, ήταν μια επίπονη περίοδος για την Ελλάδα, ακόμα και τώρα η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 10%, η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 30%. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και υπάρχει ένα θετικό momentum».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και μόνο το γεγονός «ό,τι δε βρίσκομαι στην Ελλάδα για να μιλήσω για αναδιάρθρωση χρέους αλλά για επενδύσεις αποτυπώνει το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας».
Παράλληλα ο κ. Dallara επεσήμανε πώς αυξάνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς η Advisory Partner σε συνεργασία με την Pharmathen θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στην Αττική, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Στη συνέχει ο κ. Dallara τόνισε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος την τελευταία διετία και το υψηλού επιπέδου κατάρτισης του ελληνικού εργατικού δυναμικού, ενώ αναφέρθηκε και στην αναζήτηση περαιτέρω επενδύσεων σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Dallara εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα «με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται».
Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό ο κ. Dallara σημείωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο που ζούμε, δήλωσε ανήσυχος για τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.Σημείωσε πως οι Κεντρικές Τράπεζες βόηθησαν πολύ τις οικονομίες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αλλά περίμεναν αρκετό καιρό μέχρι να αρχίσουν να άρουν τα μέτρα στήριξης και να ξεκινήσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Τόνισε πως πρέπει η να ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νομοθετεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ένα θετικό επενδυτικό momentum, το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις.
Για τις προτάσεις του έλληνα πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της θεσμοθέτησης μέτρων από την Ελληνική Πολιτεία, ο κ. Dallara, σημείωσε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κλείνοντας ο κ. Dallara σημείωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, είναι πάρα πολύ σκληρές, σίγουρα θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία ωστόσο ήταν απαραίτητο να επιβληθούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Δημοκρατία είναι ακριβή για να διατηρηθεί και εσείς στην Ελλάδα το γνωρίζετε πολύ καλά».