Σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλούνται στους πολίτες από τα αντικρουόμενα μηνύματα, που εκπέμπουν κυβέρνηση και ειδικοί. Την ώρα που το ΕΣΥ στην Αττική έχει ξεπεράσει τα όρια του και επιστρατεύονται ιδιωτικές κλινικές, υπουργοί και επιστήμονες συζητούν για το πότε και πως θα ανοίξουν καταστήματα και σχολεία!

Δεν υπάρχουν πλέον λέξεις για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Χθες, είχαμε περίπου 400 εισαγωγές σε όλη τη χώρα, από την οποία οι μισές στην πρωτεύουσα και σταθερά τις τελευταίες ημέρες έχουμε διπλάσιες νέες εισαγωγές από εξιτήρια.

Σε όλη τη χώρα μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν περίπου 3.760 και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 4.000. Στην Αττική, ο αριθμός των νοσηλευόμενων από covid αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα!

Το πρωί, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από ιδιωτικούς ομίλους παραχωρούνται 2 ιδιωτικές κλινικές – το  Ιατρικό Περιστερίου και το Μαιευτήριο Λητώ – στις οποίες θα μεταφερθούν μη covid περιστατικά, ώστε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να διαθέσουν περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με covid.

Από την Πέμπτη το πρωί το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν παίρνει τη θέση του Σισμανογλείου στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για ασθενείς με covid. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη αρχίσει η μεταφορά ασθενών και από το Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων, ώστε και αυτό να αναλάβει μόνο περιστατικά covid.

Ενώ λοιπόν ο “πόλεμος” στο ΕΣΥ μαίνεται, υπουργοί και “ειδικοί” συζητούν για άνοιγμα δραστηριοτήτων! Για παράδειγμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι στις 22 ή το αργότερο στις 28 Μαρτίου μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο! Και μάλιστα ότι, όταν θα γίνει το άνοιγμα, αυτό δεν θα γίνει με click away αλλά μόνο με την αποστολή SMS.

Επίσης, εκτίμησε ότι τα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από εμπόρους και επαγγελματίες της εστίασης για τα οικονομικά προβλήματα και υποχρεώσεις, που συσσωρεύονται. Οι εκπρόσωποί τους λένε ότι δεν ευθύνονται για τη διασπορά εφόσον τηρούνται τα μέτρα και αποφεύγονται οι συνωστισμοί των πολιτών.

Είναι φανερό ότι αρχίζει και χάνεται η μπάλα, όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στην παρούσα οξεία φάση, η κυβέρνηση οφείλει να εκπέμπει σαφή και αυστηρά μηνύματα. Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι πράγματι η κορύφωση του τρίτου κύματος θα είναι γύρω στις 15-20 Μαρτίου, αλλά η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι μεγάλη για εβδομάδες.

Μόνο αυτή την εβδομάδα αναμένεται να διασωληνωθούν περίπου 200 άτομα και η τάση αύξησης των εισαγωγών δείχνει ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι πιθανό να εκτοξευτεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Συνεπώς, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να έχουμε αυστηροποίηση της καραντίνας παρά χαλάρωση…

Αν μάλιστα τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη επεκταθούν και υπάρξει κοινωνική αναταραχή, τότε πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτικό κεφάλαιο για να πάρει πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας.

Υ.Γ. Για την αξιωματική αντιπολίτευση τι να πω. Τρίβουν τα χέρια τους, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη από την καταστροφή. Στο πρώτο κύμα έλεγαν ότι η επιτυχία δεν ήταν μόνο της κυβέρνησης αλλά και των ιδίων, που επέδειξαν υπεύθυνη στάση. Με την ίδια λογική, αν καταρρεύσουμε τώρα, φέρει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την ανεύθυνη στάση του. Υποδαυλίζει και υποστηρίζει διαδηλώσεις και μετά προειδοποιεί ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παραδειγματιστεί από την Ιταλία: Μετά την κρίση, πρωθυπουργός έγινε ο Μάριο Ντράγκι

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here